Korzenny sernik świąteczny z kandyzowaną pomarańczą

Desery
8
Łatwe
1h 30min

Składniki

spód:

  • 300 g herbatników korzennych
  • 60 g roztopionego masła Jakość z Natury Carrefour

ciasto:

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 200 g cukru trzcinowego Carrefour
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego Bio Carrefour
  • 3 jajka Bio Carrefour

wierzch:

  • 160 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 pomarańcza
  • szczypta cynamonu

Krok 1

Ciastka przekładamy do miski. Kruszymy za pomocą rąk lub miksujemy na gładki pył. Wlewamy roztopione masło i mieszamy. Powstałą masą wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki.

Krok 2

W międzyczasie do dużej miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy i przez kilka chwil ubijamy. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy. Po chwili mąkę ziemniaczaną i również mieszamy. Na końcu dodajemy twaróg i delikatnie miksujemy tylko do połączenia się składników. Masa ma być nadal gęsta, a nie rzadka.
Powstałe ciasto wlewamy na spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 1 h. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Kandyzowaną skórkę z pomarańczy przekładamy do rondelka. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy łyżkę cukru trzcinowego oraz cynamon. Całość gotujemy kilka chwil, aż masą nieco zgęstnieje. Przekładamy na wystudzony sernik.

.

 

Pyszny sernik poleca się na Boże Narodzenie