Korzenne ciasto marchewkowe z mandarynkami

Korzenne ciasto marchewkowe z mandarynkami
Desery
8-10
Łatwe
1h

Składniki

  • 300 g marchewki Jakość z Natury Carrefour
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 170 ml oleju słonecznikowego Carrefour Bio
  • 4 jajka Carrefour Bio
  • 120 g mandarynek
  • 200 g cukru trzcinowego Carrefour
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Carrefour
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1, 5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

krem

  • 500 g mascarpone
  • 80 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 120 g cukru pudru

do dekoracji: 2 mandarynki

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia zmieszany z sodą oczyszczoną. Następnie cynamon, gałkę muszkatołową, zmielone goździki. Całość mieszamy.

Krok 2

Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku. Przekładamy do miski. Następnie dodajemy jajka oraz cukier. Po chwili wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Mandarynki obieramy i blendujemy na gładkie puree. Dodajemy do marchewkowej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35-40 min do suchego patyczka.
Mascarpone miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej oraz cukrem pudrem. Ciasto po wystudzeniu przekrawamy na pół w poprzek. Jeden blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim. Z wierzchu smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy kawałkami mandarynek.

 

Doskonały przepis na Boże Narodzenie. Smacznego