Karpatka

Karpatka
Desery
12
Trudny
2h
Ocena 4

Składniki

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150 gramów masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 sztuki jajek

Krem:

  • 2 opakowania Budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
  • 800 mililitrów mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 120 gramów cukru

Do dekoracji:

  • Cukier puder

Krok 1

Masło i wodę umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do roztopienia się masła i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdejmujemy z palnika i studzimy.

Po przestudzeniu wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę dzielimy na 2 części.

Blachę o wymiarach ok 30 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (można też wyłożyć papierem do pieczenia). Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce przy pomocy szpatułki. Ciasto jest klejące i trudno się rozprowadza, ale tak ma być. Uważamy, aby nie nałożyć zbyt grubej warstwy ciasta, ponieważ wtedy nie wyrośnie.

Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika).

W ten sam sposób przygotowujemy drugą część ciasta.

Krok 2

W międzyczasie jak pieką się blaty ciasta przygotowujemy krem karpatkowy. Zawartość Budyniu waniliowego WINIARY, cukier i mąkę mieszamy w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy aż do zgęstnienia. Budyń zakrywamy folią aluminiową, aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Masło ucieramy w misce na puszystą masę i dodajemy po łyżce budyń cały czas dokładnie mieszając.

Wykładamy krem na jeden z upieczonych blatów ciasta i przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Mąka pszenna luksusowa typ 550 1 kg
1 kg
1,89 zł/1 kg
1,89 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 6 sztuk
0,35 kg
19,97 zł/1 kg
6,99 zł
Mleczny Przystanek Masło ekstra bez laktozy 200 g
0,2 kg
27,45 zł/1 kg
5,49 zł
Cukier Królewski Cukier drobny 1 kg
1 kg
4,49 zł/1 kg
4,49 zł
Mleczny Przystanek Mleko świeże 3,2% 500 ml
0,5 l
3,78 zł/1 l
1,89 zł
Cukier Królewski Cukier puder 400 g
0,4 kg
7,23 zł/1 kg
2,89 zł
Winiary Budyń bez dodatku cukru smak waniliowy 35 g
0,035 kg
39,71 zł/1 kg
1,39 zł

Zobacz również inne przepisy