Ciasto parzone:
Krem:
Do dekoracji:
Masło i wodę umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do roztopienia się masła i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Po przestudzeniu wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę dzielimy na 2 części.
Blachę o wymiarach ok 30 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (można też wyłożyć papierem do pieczenia). Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce przy pomocy szpatułki. Ciasto jest klejące i trudno się rozprowadza, ale tak ma być. Uważamy, aby nie nałożyć zbyt grubej warstwy ciasta, ponieważ wtedy nie wyrośnie.
Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika).
W ten sam sposób przygotowujemy drugą część ciasta.
W międzyczasie jak pieką się blaty ciasta przygotowujemy krem karpatkowy. Zawartość Budyniu waniliowego WINIARY, cukier i mąkę mieszamy w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy aż do zgęstnienia. Budyń zakrywamy folią aluminiową, aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Masło ucieramy w misce na puszystą masę i dodajemy po łyżce budyń cały czas dokładnie mieszając.
Wykładamy krem na jeden z upieczonych blatów ciasta i przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies