Jogurtowe ciasto śliwkowe

Jogurtowe ciasto śliwkowe
Desery
8 porcji
Łatwy
1 h
Ocena 3

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 160 ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
  • 1 laska wanilii (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią)
  • 0,5 kg śliwek
  • cukier puder do dekoracji

Krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier i ziarenka z laski wanilii. Do drugiej miski wlewamy olej, jogurt, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi mieszając krótko, do połączenia składników. Przekładamy masę do kwadratowej formy 20x20 cm lub okrągłej o śr. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (Formy silikonowe nie wymagają użycia papieru.)

Krok 2

Na wierzch ciasta wykładamy rozkrojone na pół i odpestkowane śliwki, środkiem do góry. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C, przez około 45-50 min, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

"Moi kucharze ostrzegają: jedząc je możesz wpaść jak śliwka w jogurt, bo kiedy zjesz jeden kawałek, zapragniesz kolejnego i kolejnego, aż cała blaszka przepadnie bez śladu."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0
69
 

0,03 kg

23,00 zł/1 kg

1
25
 

0,08 kg

15,63 zł/1 kg

9
65
 

10 szt.

0,97 zł/1 szt.

4
99
 

1 kg

4
19
 

0,4 kg

10,48 zł/1 kg

24
79
 

3 l

8,26 zł/1 l

12
95
 

0,003 kg

4 316,67 zł/1 kg

4
95
 

0,5 kg

9,90 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu