Jogurtowe ciasto śliwkowe

Jogurtowe ciasto śliwkowe
Desery
8 porcji
Łatwy
1 h
Ocena 3

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 160 ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
  • 1 laska wanilii (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią)
  • 0,5 kg śliwek
  • cukier puder do dekoracji

Krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier i ziarenka z laski wanilii. Do drugiej miski wlewamy olej, jogurt, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi mieszając krótko, do połączenia składników. Przekładamy masę do kwadratowej formy 20x20 cm lub okrągłej o śr. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (Formy silikonowe nie wymagają użycia papieru.)

Krok 2

Na wierzch ciasta wykładamy rozkrojone na pół i odpestkowane śliwki, środkiem do góry. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C, przez około 45-50 min, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

"Moi kucharze ostrzegają: jedząc je możesz wpaść jak śliwka w jogurt, bo kiedy zjesz jeden kawałek, zapragniesz kolejnego i kolejnego, aż cała blaszka przepadnie bez śladu."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3   
49
3
29
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 3,49 zł

1 kg

Promocja
0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

1
59
 

0,07 kg

22,71 zł/1 kg

5
69
 

6 szt.

0,95 zł/1 szt.

5
99
 

1 kg

4
89
 

0,28 kg

17,46 zł/1 kg

25
49
 

3 l

8,50 zł/1 l

15
99
 

0,003 kg

5 330,00 zł/1 kg

6
00
 

~ 0,5 kg

11,99 zł/1 kg

4
99
 

0,5 kg

9,98 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu