Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier i ziarenka z laski wanilii. Do drugiej miski wlewamy olej, jogurt, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi mieszając krótko, do połączenia składników. Przekładamy masę do kwadratowej formy 20x20 cm lub okrągłej o śr. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (Formy silikonowe nie wymagają użycia papieru.)
Na wierzch ciasta wykładamy rozkrojone na pół i odpestkowane śliwki, środkiem do góry. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C, przez około 45-50 min, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
"Moi kucharze ostrzegają: jedząc je możesz wpaść jak śliwka w jogurt, bo kiedy zjesz jeden kawałek, zapragniesz kolejnego i kolejnego, aż cała blaszka przepadnie bez śladu."
0,003 kg
4 516,67 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies