Jogurtowe ciasto śliwkowe

Jogurtowe ciasto śliwkowe
Desery
8 porcji
Łatwy
1 h
Ocena 3

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 160 ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
  • 1 laska wanilii (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią)
  • 0,5 kg śliwek
  • cukier puder do dekoracji

Krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier i ziarenka z laski wanilii. Do drugiej miski wlewamy olej, jogurt, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi mieszając krótko, do połączenia składników. Przekładamy masę do kwadratowej formy 20x20 cm lub okrągłej o śr. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (Formy silikonowe nie wymagają użycia papieru.)

Krok 2

Na wierzch ciasta wykładamy rozkrojone na pół i odpestkowane śliwki, środkiem do góry. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C, przez około 45-50 min, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

"Moi kucharze ostrzegają: jedząc je możesz wpaść jak śliwka w jogurt, bo kiedy zjesz jeden kawałek, zapragniesz kolejnego i kolejnego, aż cała blaszka przepadnie bez śladu."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1 kg

3,19 zł

0,03 kg

16,33 zł/1 kg

0,49 zł

0,08 kg

11,13 zł/1 kg

0,89 zł

1 szt.

9,99 zł

1 kg

2,99 zł
5 w cenie 4

0,18 l

9,39 zł/1 l

1,69 zł

0,75 l

21,32 zł/1 l

15,99 zł
18,99 zł
-16%

1 szt.

18,99 zł

0,5 kg

7,18 zł/1 kg

3,59 zł

Zobacz również inne przepisy