Jogurtowe ciasto śliwkowe

Jogurtowe ciasto śliwkowe
Desery
8 porcji
Łatwy
1 h
Ocena 3

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 160 ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
  • 1 laska wanilii (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią)
  • 0,5 kg śliwek
  • cukier puder do dekoracji

Krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier i ziarenka z laski wanilii. Do drugiej miski wlewamy olej, jogurt, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi mieszając krótko, do połączenia składników. Przekładamy masę do kwadratowej formy 20x20 cm lub okrągłej o śr. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (Formy silikonowe nie wymagają użycia papieru.)

Krok 2

Na wierzch ciasta wykładamy rozkrojone na pół i odpestkowane śliwki, środkiem do góry. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C, przez około 45-50 min, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

"Moi kucharze ostrzegają: jedząc je możesz wpaść jak śliwka w jogurt, bo kiedy zjesz jeden kawałek, zapragniesz kolejnego i kolejnego, aż cała blaszka przepadnie bez śladu."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Polskie Młyny Mąka Szymanowska pszenna uniwersalna typ 480 1 kg
1 kg
3,29 zł/1 kg
3,29 zł
Carrefour Proszek do pieczenia 30 g
0,03 kg
16,33 zł/1 kg
0,49 zł
Carrefour Soda oczyszczona 80 g
0,08 kg
8,62 zł/1 kg
0,69 zł
Top Jaj Jaja z chowu klatkowego L 15 sztuk
0,98 kg
12,64 zł/1 kg
12,39 zł
Polski Cukier Cukier biały 1 kg
1 kg
2,49 zł/1 kg
2,49 zł
Bakoma Jogurt naturalny 190 g
0,17 kg
13,47 zł/1 kg
2,29 zł
Rapso Olej rzepakowy 0,75 l
0,75 l
21,45 zł/1 l
16,09 zł
Dr. Oetker Ze świata natury Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
0,03 szt.
569,67 zł/1 szt.
17,09 zł
Cukier Królewski Cukier puder 500 g
0,5 kg
6,18 zł/1 kg
3,09 zł

Zobacz również inne przepisy