Jesienne ciasto z winogronami

Jesienne ciasto z winogronami
Desery
6-8
Łatwe
1h30min

Składniki

  • 400 g winogron czerwonych
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka Carrefour Bio
  • 100 ml oleju słonecznikowego Carrefour Bio
  • 60 g cukru trzcinowego Carrefour Bio
  • łyżeczka proszku do pieczenia Carrefour
  • 150 ml mleka
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka masła

do podania:

  • cukier puder

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 160C. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy olej słonecznikowy, roztopione masło, mleko, cynamon,  skórkę z cytryny oraz pomarańczy.

Krok 2

Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi. Formę smarujemy odrobiną masła. Ciasto wlewamy do formy. Na wierzchu układamy przepołowione winogrona.Całość pieczemy ok 60-70 min do suchego patyczka. Przed podanie możemy posypać odrobina cukru pudru.