Dodatkowo:
Nadzienie:
Lukier:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, jajko, połowę miękkiego masła, cukier i szczyptę soli. Mleko podgrzewamy, ale tylko tak, by było ciepłe, a nie gorące (nie może parzyć w palec). Mieszamy ciasto powoli, ręcznie albo za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego ‒ hak. Dolewamy ciepłe mleko powolnym strumieniem. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Na koniec dodajemy resztę miękkiego masła, łyżka po łyżce i wyrabiamy kolejne 5 minut. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
W misce umieszczamy jagody, skrobię i cukier puder. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o wadze około 60 g. Każdą spłaszczamy dłonią i nakładamy 2 łyżki farszu. Brzegi ciasta zlepiamy jak pierogi, formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podwojenia objętości.
Smarujemy bułeczki żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180C, do złotego koloru. Składniki na lukier mieszamy i smarujemy nim wystudzone jagodzianki.
15 szt.
1,33 zł/1 szt.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies