Jagodzianki

Jagodzianki
Desery
14szt
Trudne
3h
Ocena 4

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki typ 550
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 500 g jagód
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny 

Krok 1

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, jajko, połowę miękkiego masła, cukier i szczyptę soli. Mleko podgrzewamy, ale tylko tak, by było ciepłe, a nie gorące (nie może parzyć w palec). Mieszamy ciasto powoli, ręcznie albo za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego ‒ hak. Dolewamy ciepłe mleko powolnym strumieniem. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Na koniec dodajemy resztę miękkiego masła, łyżka po łyżce i wyrabiamy kolejne 5 minut. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.

 

 

 

Krok 2

W misce umieszczamy jagody, skrobię i cukier puder. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o wadze około 60 g. Każdą spłaszczamy dłonią i nakładamy 2 łyżki farszu. Brzegi ciasta zlepiamy jak pierogi, formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podwojenia objętości. 

 

Smarujemy bułeczki żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180C, do złotego koloru. Składniki na lukier mieszamy i smarujemy nim wystudzone jagodzianki.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,008 kg

186,25 zł/1 kg

1,49 zł

6 szt.

1,17 zł/1 szt.

6,99 zł

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

7,99 zł

0,5 kg

5,98 zł/1 kg

2,99 zł
3,59 zł
-17%

Zobacz również inne przepisy