Do podania
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 min, aż dynia zmięknie i zarumieni się. Jeżeli to odmiana hokkaido, to nie musimy obierać jej ze skórki. Następnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i blendujemy na gładkie purée.
Do miski przesypujemy ugotowaną kaszę. Dodajemy purée z dyni, mąkę ryżową, miód, jajka, olej kokosowy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Całość blendujemy na gładką masę (jeśli masa będzie za gęsta, wówczas możemy dodać mleko roślinne). Pancakes smażymy na rozgrzanej patelni (wcześniej lekko posmarowanej olejem kokosowy) do zarumienienia z obu stron. Podajemy wedle uznania ze śmietanką, podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi oraz polewamy syropem klonowym.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies