Jaglana szarlotka z orzechami

Jaglana szarlotka z orzechami
Desery
6-8
Łatwe
1h30min

Składniki

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Carrefour
  • 1 jajko Carrefour Bio
  • 200 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego Carrefour
  • 15 g cukru waniliowego Carrefour Bio
  • łyżeczka cynamonu Carrefour
  • 50 g orzechów laskowych Carrefour Bio
  • 50 g orzechów włoskich Carrefour Bio

Nadzienie:

  • 700 g jabłek
  • łyżeczka cynamonu Carrefour
  • łyżka cukru trzcinowego Carrefour

opcjonalnie: cukier puder do posypania

Krok 1

Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz wbijam jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto i formujemy z niego 2 kule. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy je na 30 min do lodówki.

W międzyczasie jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy na patelnię. Dodajemy cynamon oraz cukier trzcinowy. Dusimy na małym ogniu ok 20-25 min.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Dno formy wykładamy jedną kulą ciasta. Następnie nakładamy jabłkowe nadzienie. Na wierzch ciasta ścieramy drugą kulę ciasta. Całość posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi oraz włoskimi. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 40 min. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.