Nadzienie:
opcjonalnie: cukier puder do posypania
Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz wbijam jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto i formujemy z niego 2 kule. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy je na 30 min do lodówki.
W międzyczasie jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy na patelnię. Dodajemy cynamon oraz cukier trzcinowy. Dusimy na małym ogniu ok 20-25 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Dno formy wykładamy jedną kulą ciasta. Następnie nakładamy jabłkowe nadzienie. Na wierzch ciasta ścieramy drugą kulę ciasta. Całość posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi oraz włoskimi. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 40 min. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
0,2 kg
84,95 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies