(na 6 - 7 minitart lub 1 dużą)
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko, cukier, szczyptę soli i ugniatamy. Pamiętajmy, aby nie robić tego zbyt długo - ciasto będzie wówczas mało kruche. Uformowaną kulkę owijamy folią spożywczą i odkładamy na min. 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wykładamy nim foremki na tarty. Każdą nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Najlepiej przykryć każdą foremkę folią spożywczą i obciążyć ziarnami, np. fasoli.
Tak przygotowane tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po upłynięciu 15 min. zdejmujemy folię wraz z fasolą. Pieczemy kolejne 15 min.
Ubijamy śmietanę na puszysty krem, wsypując powoli cukier. Dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wystudzone tartaletki dekorujemy masą i posypujemy borówkami amerykańskimi.
„W życiu należy sobie pozwolić na trochę kruchości i delikatności. Zwłaszcza w porze deseru. Dlatego polecam to kruche ciasto z delikatnym kremem.”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.