Gryczane tarty z mascarpone i borówkami

Gryczane tarty z mascarpone i borówkami
Desery
5
Średni
40 min.
Ocena 3

Składniki

(na 6 - 7 minitart lub 1 dużą)

  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Carrefour
  • 100 g masła Carrefour
  • 1 jajko Carrefour Bio
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru trzcinowego Carrefour
  • 250 g borówek amerykańskich

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko, cukier, szczyptę soli i ugniatamy. Pamiętajmy, aby nie robić tego zbyt długo - ciasto będzie wówczas mało kruche. Uformowaną kulkę owijamy folią spożywczą i odkładamy na min. 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wykładamy nim foremki na tarty. Każdą nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Najlepiej przykryć każdą foremkę folią spożywczą i obciążyć ziarnami, np. fasoli. 

Krok 2

Tak przygotowane tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po upłynięciu 15 min. zdejmujemy folię wraz z fasolą. Pieczemy kolejne 15 min. 
Ubijamy śmietanę na puszysty krem, wsypując powoli cukier. Dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wystudzone tartaletki dekorujemy masą i posypujemy borówkami amerykańskimi.  

„W życiu należy sobie pozwolić na trochę kruchości i delikatności. Zwłaszcza w porze deseru. Dlatego polecam to kruche ciasto z delikatnym kremem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
59
 

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

8
39
 

0,2 kg

41,95 zł/1 kg

9
59
 

10 szt.

0,96 zł/1 szt.

1
79
 

0,25 kg

7,16 zł/1 kg

11
99
 

0,25 kg

47,96 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy