(na 6 - 7 minitart lub 1 dużą)
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko, cukier, szczyptę soli i ugniatamy. Pamiętajmy, aby nie robić tego zbyt długo - ciasto będzie wówczas mało kruche. Uformowaną kulkę owijamy folią spożywczą i odkładamy na min. 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wykładamy nim foremki na tarty. Każdą nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Najlepiej przykryć każdą foremkę folią spożywczą i obciążyć ziarnami, np. fasoli.
Tak przygotowane tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po upłynięciu 15 min. zdejmujemy folię wraz z fasolą. Pieczemy kolejne 15 min.
Ubijamy śmietanę na puszysty krem, wsypując powoli cukier. Dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wystudzone tartaletki dekorujemy masą i posypujemy borówkami amerykańskimi.
„W życiu należy sobie pozwolić na trochę kruchości i delikatności. Zwłaszcza w porze deseru. Dlatego polecam to kruche ciasto z delikatnym kremem.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies