ciasto:
solony karmel:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko oraz sól. Całość miksujemy na gładki krem. Po chwili dodajemy roztopione masło. Ciasto odstawiamy na min. 30 min. W międzyczasie nagrzewamy patelnię. Niewielką porcję ciasta rozprowadzamy po patelni i smażymy do zarumienienia z obydwu stron.
Do wysokiego garnka o grubym dnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż cukier zacznie się rozpuszczać ( może to potrwać ok. 10-15 min). W międzyczasie mieszamy go drewnianą łyżką. Gdy cukier się rozpuści i skarmelizuje wrzucamy całą porcje masła. Masa zacznie mocno bulgotać. W międzyczasie w osobnym rondelku podgrzewamy śmietanę. Następnie wlewamy ją do karmelu i dalej mieszamy ok. 1-2 min. Na koniec posypujemy szczyptą soli (lub więcej).
Orzechy podprażamy kilka minut na suchej patelni. Banana miksujemy na gładki krem. Smarujemy nim naleśnika, posypujemy orzeszkami arachidowymi i polewamy solonym karmelem. Możemy zrolować suchego naleśnika, pokroić go w poprzek na 2 cm kawałki i ułożyć na talerzu w formie ruloników.
„W perfekcyjnej kompozycji składników kryje się tajemnica smaku. Delektujcie się jej odkryciem!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies