Orzechy podprażamy na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia. Następnie pocieramy je w ręku, aby odeszła skórka. ( Można użyć blanszowanych wcześniej migdałów, ale nie jest to konieczne)
Miód podgrzewamy w rondelku, aż zacznie kipieć wówczas odstawiamy go na bok do wystygnięcia. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Pod koniec wsypujemy łyżkę cukru, cały czas mieszając. Cukier przyśpiesza karmelizację. Gdy masa zaczyna kipieć dodajemy orzechy. Można je wcześniej drobno posiekać lub zostawić większe kawałki.
Całość dokładnie mieszamy. Powstałą gęstą masę przekładamy na drewnianą, zwilżona wodą deskę. Najlepiej robić to drewnianą łyżką. Masę rozwałkowujemy na 1 cm placek. Kroimy na kwadraty lub w romby. Po upływie 1-2 h powinny być zastygnięte i gotowe.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies