Gozinaki

Gozinaki
Desery
14-16
Łatwe
1h

Składniki:

  • 500 g orzechów ( mix włoskie, laskowe, migdały)
  • 250 g miodu
  • 1 łyżka cukru

 

Krok1

Orzechy podprażamy na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia. Następnie pocieramy je w ręku, aby odeszła skórka. ( Można użyć blanszowanych wcześniej migdałów, ale nie jest to konieczne)

Krok2

Miód podgrzewamy w rondelku, aż zacznie kipieć wówczas odstawiamy go na bok do wystygnięcia. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Pod koniec wsypujemy łyżkę cukru, cały czas mieszając. Cukier przyśpiesza karmelizację. Gdy masa zaczyna kipieć dodajemy orzechy. Można je wcześniej drobno posiekać lub zostawić większe kawałki.

Krok3

Całość dokładnie mieszamy. Powstałą gęstą masę przekładamy na drewnianą, zwilżona wodą deskę. Najlepiej robić to drewnianą łyżką. Masę rozwałkowujemy na 1 cm placek. Kroimy na kwadraty lub w romby. Po upływie 1-2 h powinny być zastygnięte i gotowe.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

21
39
 

0,4 kg

53,48 zł/1 kg

8
09
 

0,08 kg

101,13 zł/1 kg

10
99
 

0,5 kg

21,98 zł/1 kg

3
29
 

1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu