Gofry z kremem mascarpone i borówkami

Gofry z kremem mascarpone i borówkami
Desery
5-6
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml roztopionego masła
  • 1 ½ szklanki mleka
  • szczypta soli

krem:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 150 ml kremu mascarpone            
  • 250 g borówek amerykańskich
  • listki świeżej mięty

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz roztopione masło i miksujemy do połączenia się składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją równomiernie po formie. Każdą partię gofrów pieczemy ok 3-4 min. i studzimy na kratce.

Krok 2

W międzyczasie ubijamy śmietanę z łyżką cukru. Mniej więcej w połowie ubijania dodajemy mascarpone. Gotowe gofry smarujemy powstałym kremem, posypujemy świeżymi borówkami i dekorujemy listkami mięty.

"Gofry to popularny przysmak nadmorskich polskich kurortów, gdzie i ja chętnie ich próbuję. Jednak gdy nad morze wyruszyć nie możemy, polecam inną taktykę: przygotować w domu, gdy tylko okrutna olbrzymia ochota na gofry Cię dosięgnie."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

8
49
 

0,5 kg

16,98 zł/1 kg

8
99
 

10 szt.

0,90 zł/1 szt.

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

7
99
 

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

3   
39
3
19
 

1 l

Promocja
2
19
 

1 kg

16
79
 

0,5 kg

33,58 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy