Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz roztopione masło i miksujemy do połączenia się składników.
Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją równomiernie po formie. Każdą partię gofrów pieczemy ok 3-4 minuty i studzimy na kratce.
Ubijamy śmietanę z łyżką cukru. Mniej więcej w połowie ubijania dodajemy mascarpone. Gotowe gofry smarujemy powstałym kremem, posypujemy świeżymi borówkami i dekorujemy listkami mięty.
„Gofry to popularny przysmak nadmorskich polskich kurortów, gdzie i ja chętnie ich próbuję. Gdy nad morze wyruszyć nie możemy, polecam inną taktykę: przygotujcie gofry z mascarpone w domu, gdy tylko najdzie Was ogromna ochota na pyszne gofry z borówkami”.Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies