Gofry z kremem mascarpone i borówkami

Gofry z kremem mascarpone i borówkami
Desery
5-6
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki na gofry z mascarpone i owocami:

Składniki na ciasto gofrowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml roztopionego masła
  • 1 ½ szklanki mleka
  • szczypta soli

Składniki na krem do gofrów z mascarpone:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 150 ml serka mascarpone     
  • 250 g borówek amerykańskich
  • listki świeżej mięty

Jak przygotować gofry z mascarpone i owocami?

Przygotowanie gofrów

Krok 1.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz roztopione masło i miksujemy do połączenia się składników.

Krok 2.

Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją równomiernie po formie. Każdą partię gofrów pieczemy ok 3-4 minuty i studzimy na kratce.

Gofry z mascarpone i borówkami

Krok 3.

Ubijamy śmietanę z łyżką cukru. Mniej więcej w połowie ubijania dodajemy mascarpone. Gotowe gofry smarujemy powstałym kremem, posypujemy świeżymi borówkami i dekorujemy listkami mięty.

„Gofry to popularny przysmak nadmorskich polskich kurortów, gdzie i ja chętnie ich próbuję. Gdy nad morze wyruszyć nie możemy, polecam inną taktykę: przygotujcie gofry z mascarpone w domu, gdy tylko najdzie Was ogromna ochota na pyszne gofry z borówkami”.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

9
59
 

0,36 kg

26,64 zł/1 kg

8
99
 

10 szt.

0,90 zł/1 szt.

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

12
59
 

0,2 kg

62,95 zł/1 kg

4   
39
3
79
 

1 l

-14%
1
39
 

1 kg

6
19
 

0,2 kg

30,95 zł/1 kg

5
99
 

0,25 kg

23,96 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród