Gofry pełnoziarniste ze śliwkami

Gofry pełnoziarniste ze śliwkami
Desery
łatwe
Ocena 4

Składniki

  • 160 g mąki pełnoziarnistej BIO 
  • 125 ml mleka BIO
  • 125 ml maślanki BIO
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru 
  • 50 ml oleju 
  • 1 jajko BIO  
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 6-7 śliwek BIO
  • 3 łyżki miodu
  • Szczypta cynamonu 

Krok 1

Białko oddzielamy od żółtka. W jednej misce mieszamy mleko, maślankę, olej, żółtko, cukier i szczyptę soli. Stopniowo dodajemy mąkę, ciągle mieszając. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę, stopniowo dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając. Gofry smażymy w gofrownicy około 4-5 minut do złotego koloru.  

Krok 2

Śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Wrzucamy je na patelnię razem z miodem i cynamonem. Chwilę smażymy, aż puszczą sok, ale całkiem się nie rozlecą. W misie miksera ubijamy śmietankę razem z cukrem pudrem na sztywny krem. Na gofry wykładamy śmietankę oraz śliwki. Smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu