Do miski wsypujemy cukier oraz dodajemy miękkie masło. Ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Nastepnie dodajemy mielone migdały, skórkę otarta z pomarańczy, sok z pomarańczy, aromat rumowy, jedno jajko oraz żółtko. Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją na 45 min do lodówki.
Z ciasta wykrawamy 2 okręgi o średnicy ok 23-24 cm. Jeden z nich smarujemy nadzieniem zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni po bokach. W dowolne miejsce nadzienia wkładamy migdał. Marginesy smarujemy rozbełtanym jajkiem i nakładamy na wierzch drugi okrąg. Dociskamy, aby ciasto się dobrze skleiło. Następnie smarujemy je pozostałym rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Nacinamy ciasto nożem robiąc ozdobny wzorek. Pieczemy ok 30-35 min, aż nabierze złotego koloru.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies