Galaretka truskawkowa z owocami i bitą śmietaną

Galaretka truskawkowa z owocami i bitą śmietaną
Desery
4
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

  • 1 opakowanie Galaretki o smaku truskawkowym WINIARY
  • 500 gramów truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 listki mięty

 

Krok 1

Gotujemy 500 ml wody. Gorącą wodą zalewamy zawartość opakowania Galaretki o smaku truskawkowym WINIARY, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na dnie pucharków umieszczamy pokrojone truskawki. Następnie przelewamy galaretkę do pucharków i odstawiamy do stężenia. Dla innego efektu możemy też przelać galaretkę do brytfanki, a po stężeniu pokroić ją w kostkę i dopiero umieścić w pucharkach.

 

 

Krok 2

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Pamiętamy, aby przed ubijaniem śmietana była dobrze schłodzona. Najlepiej ubijać ją we wcześniej schłodzonej metalowej lub szklanej misce. Galaretkę z wierzchu ozdabiamy pokrojonymi owocami, śmietanę dla lepszego efektu możemy nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego. Listek mięty będzie pięknym zwieńczeniem deseru.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Winiary Galaretka truskawkowy smak 71 g
0,071 kg
28,03 zł/1 kg
1,99 zł
Président Śmietana 30% 200 g
0,2 kg
21,95 zł/1 kg
4,39 zł
Cukier Królewski Cukier puder 400 g
0,4 kg
7,23 zł/1 kg
2,89 zł
Mięta ogrodowa świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł

Zobacz również inne przepisy