Fit sernik kokosowo-czekoladowy ze spodem daktylowym

Fit sernik kokosowo-czekoladowy ze spodem daktylowym
Desery
8-10
Średni
30 min
Ocena 3

Składniki

  •            100 g płatków owsianych
  •            łyżka kakao
  •            50 g zmielonych migdałów
  •            120 g suszonych daktyli

 

  •            500 g mielonego twarogu
  •            2 jajka
  •            żółtko
  •            łyżka mąki ziemniaczanej
  •            4 łyżki ksylitolu
  •            100 g gorzkiej czekolady
  •            100 ml mleka kokosowego

do posypania:

  • płatki kokosa
  • roztopiona gorzka czekolada

Krok 1

Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Odsączamy i miksujemy w blenderze na gładką pastę. Dodajemy łyżkę kakao, płatki owsiane oraz migdały. Całość blendujemy na jednolitą masę. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy daktylową pastą i podpiekamy przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wrzucamy zmielony twaróg, ksylitol i łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy na gładką pastę. Po chwili dodajemy jajka i ponownie miksujemy. 

Krok 2

Masę rozdzielamy na dwie miski. Do pierwszej dodajemy mleczko kokosowe, a do drugiej roztopioną czekoladę. Na podpieczony daktylowy spód wlewamy masę czekoladową. Na niej ostrożnie rozprowadzamy masę kokosową. Sernik pieczemy 10 min. w temperaturze  180 C, następnie zmniejszamy moc do 120 C i pieczemy kolejne 50 min. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy płatkami kokosa.


„Po świątecznej uczcie zarządzam deser w stylu fit. Niech moi kucharze sięgną po płatki owsiane, migdały i daktyle, i przygotują z tymi dodatkami wyjątkowy fit sernik.” 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,4 kg

8,98 zł/1 kg

3,59 zł

0,08 kg

67,38 zł/1 kg

5,39 zł

0,4 kg

25,98 zł/1 kg

10,39 zł

0,2 kg

19,95 zł/1 kg

3,99 zł

1 szt.

9,99 zł

1 kg

9,59 zł

0,2 kg

99,45 zł/1 kg

19,89 zł

0,09 kg

54,33 zł/1 kg

4,89 zł

Zobacz również inne przepisy