Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Odsączamy i miksujemy w blenderze na gładką pastę. Dodajemy łyżkę kakao, płatki owsiane oraz migdały. Całość blendujemy na jednolitą masę. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy daktylową pastą i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wrzucamy zmielony twaróg, ksylitol i łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy na gładką pastę. Po chwili dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
Masę rozdzielamy na dwie miski. Do pierwszej dodajemy mleczko kokosowe, a do drugiej roztopioną czekoladę. Na podpieczony daktylowy spód wlewamy masę czekoladową. Na niej ostrożnie rozprowadzamy masę kokosową.
Sernik pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejszamy moc do 120°C i pieczemy kolejne 50 minut.
Wystudzone ciasto na spodzie z daktyli polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy płatkami kokosa.
„Po świątecznej uczcie zarządzam deser w stylu fit. Niech moi kucharze sięgną po płatki owsiane, migdały i daktyle, i przygotują z tymi dodatkami wyjątkowy fit sernik na daktylowym spodzie”.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies