polewa:
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru (lub ksylitol) i łyżkę mąki, aby powstał zaczyn. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy ksylitol, cynamon, sól, oraz zaczyn. Całość delikatnie mieszamy, następnie dokładamy jajka oraz roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 160 C. Ciasto przekładamy na stolnicę. Dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich kulki. W środka każdej kuleczki dodajemy ulubiony dżem lub konfiturę, dokładnie sklejamy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paczki pieczemy ok 25 min. Wyciągamy i studzimy.
W międzyczasie ścieramy skórkę z pomarańczy. Ksylitol mielimy w młynku do kawy, aby powstał cukier puder i łączymy go z wodą. Mieszamy energicznie,aż powstanie gęsty lukier. Smarujemy nim paczki i posypujemy skórką z pomarańczy.
„W Tłusty Czwartek niech każdy uczestniczy w pączkowym szaleństwie. Nawet zwolennicy zdrowego trybu życia – dla nich moi kucharze przygotowali specjalne pączki w stylu fit.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies