Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie lub w misie miksera, końcówką z hakiem. Wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta, następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut w temperaturze pokojowej.
Rozwałkowujemy ciasto, składamy i ubijamy wałkiem dosyć mocno. Musimy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej pęcherzyków powietrza, dzięki temu będzie delikatne i kruche. Czynność powtarzamy przez około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko, na stolnicy podsypanej minimalną ilością mąki.
Radełkiem albo nożem wycinamy paski, po środku każdego robimy wzdłuż nacięcie. Przeplatamy przez otwór jeden z końców.
Olej rozgrzewamy do temperatury 170-175 stopni Celsjusza i smażymy krótko z każdej strony do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyciągamy faworki na rozłożone ręczniki papierowe, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies