Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie lub w misie miksera, końcówką z hakiem. Wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta, następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut w temperaturze pokojowej.
Rozwałkowujemy ciasto, składamy i ubijamy wałkiem dosyć mocno. Musimy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej pęcherzyków powietrza, dzięki temu będzie delikatne i kruche. Czynność powtarzamy przez około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko, na stolnicy podsypanej minimalną ilością mąki.
Radełkiem albo nożem wycinamy paski, po środku każdego robimy wzdłuż nacięcie. Przeplatamy przez otwór jeden z końców.
Olej rozgrzewamy do temperatury 170-175 stopni Celsjusza i smażymy krótko z każdej strony do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyciągamy faworki na rozłożone ręczniki papierowe, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.