Faworki

Faworki
Desery
Średnie
1,5h
Ocena 4

Składniki

  • 450g maki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 2-3l oleju rzepakowego lub smalcu do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie lub w misie miksera, końcówką z hakiem. Wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta, następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut w temperaturze pokojowej.

Rozwałkowujemy ciasto, składamy i  ubijamy wałkiem dosyć mocno. Musimy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej pęcherzyków powietrza, dzięki temu będzie delikatne i kruche. Czynność powtarzamy przez około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko, na stolnicy podsypanej minimalną ilością mąki. 

 

Krok 2

Radełkiem albo nożem wycinamy paski, po środku każdego robimy wzdłuż nacięcie. Przeplatamy przez otwór jeden z końców.

Olej rozgrzewamy do temperatury 170-175 stopni Celsjusza i smażymy krótko z każdej strony do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyciągamy faworki na rozłożone ręczniki papierowe, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
89
 

1 kg

6
69
 

6 szt.

1,12 zł/1 szt.

4
59
 

0,25 kg

18,36 zł/1 kg

10
79
 

1 l

4
69
 

0,33 kg

14,21 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy