Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże i dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka. Wlewamy lekko ciepłe mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Całość mieszamy i zagniatamy. Wyrabiamy 5-10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką na półtorej godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy ok. 12 mniejszych kulek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, a później za pomocą szklanki spłaszczamy kule, tworząc okrągły środek.
Śliwki przekrawamy na pół. Wyciągamy pestkę. Do każdego wgłębienia wkładamy po 3 połówki śliwek. Posypujemy każdą cynamonem oraz cukrem waniliowym. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C.
Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Posypujemy nią drożdżówki. Pieczemy je ok. 20 minut do zarumienienia.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies