Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami
Desery
12
Łatwe
2h 45min

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej, orkiszowej lub pół na pół
  • 14 g suchych drożdży
  • 80 g cukru
  • 2 jajka Carrefour Bio
  • 240 ml mleka
  • 80 ml masła Jakość z Natury Carrefour

 

  • 18 śliwek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego Carrefour Bio

 

  • 5-6 łyżek cukru trzcinowego Carrefour
  • 70 g mąki
  • 70 g masła Jakość z Natury Carrefour

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże i dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka. Wlewamy lekko ciepłe mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Całość mieszamy i zagniatamy. Wyrabiamy 5-10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką na półtorej godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy ok. 12 mniejszych kulek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, a później za pomocą szklanki spłaszczamy kule, tworząc okrągły środek.

Krok 2

Śliwki przekrawamy na pół. Wyciągamy pestkę. Do każdego wgłębienia wkładamy po 3 połówki śliwek. Posypujemy każdą cynamonem oraz cukrem waniliowym. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C.
Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Posypujemy nią drożdżówki. Pieczemy je ok. 20 minut do zarumienienia.

Smacznego

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu