Przepis na szybki deser w słoiku z purée z dyni, o smaku słonego karmelu (bez cukru, wegański)

Przepis na szybki deser w słoiku z purée z dyni, o smaku słonego karmelu (bez cukru, wegański)
Desery
Łatwe
50min
Ocena 4

Składniki na deser purée z dyni

  • mała dynia hokkaido
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 8-10 daktyli
  • łyżka karobu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej

Do posypania:

  • cynamon

Przygotowanie

 

Krok 1

  • Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
  • Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 20-30 min.
  • Po upieczeniu studzimy i blendujemy na gładki mus.
  • Do dyniowego musu dodajemy masło orzechowe, wypestkowane daktyle, karob, mleczko kokosowe, cynamon, imbir oraz sól. Całość blendujemy.

Krok 2

  • Na patelni prażymy płatki owsiane z posiekanymi wcześniej orzechami laskowymi i włoskimi. Dodajemy olej koksowy oraz syrop klonowy.
  • Dalej mieszamy, aż orzechy lekko się zarumienią.
  • Gęstą część mleczka kokosowego ubijamy z syropem z agawy na bitą śmietanę.
  • Na dno słoiczka wkładamy mus z dyni, następnie śmietankę kokosową oraz domową granolę.
  • Następnie kolejną porcję musu oraz śmietanki.
  • Deser purée z dyni posypujemy cynamonem.

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród