Ciasto szpinakowe z borówkami

Ciasto szpinakowe z borówkami
Desery
10
Średni
1,5 godz.
Ocena 5

Składniki

Ciasto: 

  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 150 g oleju 
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej

Krem:

  • 350 g śmietanki kremówki
  • 350 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g borówek
  • 1 granat

Krok 1

Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 10 minut. Wciąż ubijając, wlewamy cienkim strumieniem olej. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i, na małych obrotach miksera, dodajemy do masy jajecznej. Przelewamy do formy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C, przez 40-45 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. 

Krok 2

W misie miksera umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Wszystko razem miksujemy, do uzyskania gęstego i stabilnego kremu.

Ciasto szpinakowe przekrajamy wzdłuż na pół. Dolną część ustawiamy na paterze. Górną część rozdrabniamy w palcach na małe kawałki. Na dolne piętro ciasta wykładamy krem i borówki. Posypujemy okruchami ciasta, a wierzch dekorujemy pozostałymi borówkami i pestkami granatu.

"Szpinak? Jaki szpinak? Wcale go nie czuć w tym cieście, chociaż widać. To jakaś magia? Zielone ciasto pełne kremu i kolorowych owoców. Znajdźcie mi dziecko, które pozwoli, aby takie cudo długo postało w lodówce."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

11
69
 

10 szt.

1,17 zł/1 szt.

4
09
 

0,45 kg

9,09 zł/1 kg

7
95
 

1 kg

0
75
 

0,03 kg

25,00 zł/1 kg

10
49
 

0,5 l

20,98 zł/1 l

17
89
 

0,5 kg

35,78 zł/1 kg

4
95
 

0,5 kg

9,90 zł/1 kg

13
99
 

0,25 kg

55,96 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu