Ciasto:
Krem:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 10 minut. Wciąż ubijając, wlewamy cienkim strumieniem olej. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i, na małych obrotach miksera, dodajemy do masy jajecznej. Przelewamy do formy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C, przez 40-45 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
W misie miksera umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Wszystko razem miksujemy, do uzyskania gęstego i stabilnego kremu.
Ciasto szpinakowe przekrajamy wzdłuż na pół. Dolną część ustawiamy na paterze. Górną część rozdrabniamy w palcach na małe kawałki. Na dolne piętro ciasta wykładamy krem i borówki. Posypujemy okruchami ciasta, a wierzch dekorujemy pozostałymi borówkami i pestkami granatu.
"Szpinak? Jaki szpinak? Wcale go nie czuć w tym cieście, chociaż widać. To jakaś magia? Zielone ciasto pełne kremu i kolorowych owoców. Znajdźcie mi dziecko, które pozwoli, aby takie cudo długo postało w lodówce."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies