Ciasto dyniowo-orzechowe z kremową polewą

Ciasto dyniowo-orzechowe z kremową polewą
Desery
7-8
Łatwy
1 godz. 30
Ocena 3

Składniki

Kremowa polewa:

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka masła

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Do miksera wbijamy jajka i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy dalej. Pod koniec wlewamy olej i dalej miksujemy. Do powstałej kremowej masy dodajemy startą na grubych oczkach surową dynię, pestki dyni, wiórki kokosa oraz lekko rozgniecione płatki migdałowe ( lub, jeśli wolisz, inne orzechy – np. włoskie czy laskowe). Dodajemy drobno posiekaną lub zblendowaną brzoskwinię. Całość mieszamy, przekładamy do miski z mąką i ponownie delikatnie mieszamy.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Formę na ciasto smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 min, do suchego patyczka.

W międzyczasie serek przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło oraz cukier puder i dokładnie ucieramy. Smarujemy nim ciasto, a przed podaniem możemy je dodatkowo posypać płatkami migdałów, wiórkami kokosa czy orzechami.

"Ciasto dyniowe to kulinarna tradycja wielu krajów i nie sądzę, aby to był przypadek. Ma smak, który zachwyca w każdym kawałku świata – we Francji też! Ciasto znane jest tam jako tarte à la citrouille. Deser na medal!" 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
99
 

1 kg

0
99
 

0,08 kg

12,38 zł/1 kg

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

2
19
 

1 kg

14
23
 

5,69 zł/1 kg

6
49
 

10 szt.

0,65 zł/1 szt.

3
89
 

0,5 kg

7,78 zł/1 kg

30
25
 

2,751 kg

11,00 zł/1 kg

11
99
 

0,3 kg

39,97 zł/1 kg

5
49
 

0,1 kg

54,90 zł/1 kg

5
69
 

0,15 kg

37,93 zł/1 kg

8
39
 

0,2 kg

41,95 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy