Ciasto dyniowo-orzechowe z kremową polewą

Ciasto dyniowo-orzechowe z kremową polewą
Desery
7-8
Łatwy
1 godz. 30
Ocena 3

Składniki

Kremowa polewa:

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka masła

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Do miksera wbijamy jajka i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy dalej. Pod koniec wlewamy olej i dalej miksujemy. Do powstałej kremowej masy dodajemy startą na grubych oczkach surową dynię, pestki dyni, wiórki kokosa oraz lekko rozgniecione płatki migdałowe ( lub, jeśli wolisz, inne orzechy – np. włoskie czy laskowe). Dodajemy drobno posiekaną lub zblendowaną brzoskwinię. Całość mieszamy, przekładamy do miski z mąką i ponownie delikatnie mieszamy.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Formę na ciasto smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 min, do suchego patyczka.

W międzyczasie serek przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło oraz cukier puder i dokładnie ucieramy. Smarujemy nim ciasto, a przed podaniem możemy je dodatkowo posypać płatkami migdałów, wiórkami kokosa czy orzechami.

"Ciasto dyniowe to kulinarna tradycja wielu krajów i nie sądzę, aby to był przypadek. Ma smak, który zachwyca w każdym kawałku świata – we Francji też! Ciasto znane jest tam jako tarte à la citrouille. Deser na medal!" 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
29
 

1 kg

1
15
 

0,08 kg

14,38 zł/1 kg

0
65
 

0,03 kg

21,67 zł/1 kg

1
79
 

1 kg

10
49
 

~ 1,5 kg

6,99 zł/1 kg

7
99
 

10 szt.

0,80 zł/1 szt.

5
29
 

0,5 kg

10,58 zł/1 kg

6
49
 

1 l

7
29
 

0,2 kg

36,45 zł/1 kg

11
89
 

0,2 kg

59,45 zł/1 kg

4
49
 

0,15 kg

29,93 zł/1 kg

9
75
 

0,2 kg

48,75 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu