Ciasto dyniowo-orzechowe z kremową polewą

Ciasto dyniowo-orzechowe z kremową polewą
Desery
7-8
Łatwy
1 godz. 30
Ocena 3

Składniki

Kremowa polewa:

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka masła

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Do miksera wbijamy jajka i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy dalej. Pod koniec wlewamy olej i dalej miksujemy. Do powstałej kremowej masy dodajemy startą na grubych oczkach surową dynię, pestki dyni, wiórki kokosa oraz lekko rozgniecione płatki migdałowe ( lub, jeśli wolisz, inne orzechy – np. włoskie czy laskowe). Dodajemy drobno posiekaną lub zblendowaną brzoskwinię. Całość mieszamy, przekładamy do miski z mąką i ponownie delikatnie mieszamy.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Formę na ciasto smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 min, do suchego patyczka.

W międzyczasie serek przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło oraz cukier puder i dokładnie ucieramy. Smarujemy nim ciasto, a przed podaniem możemy je dodatkowo posypać płatkami migdałów, wiórkami kokosa czy orzechami.

"Ciasto dyniowe to kulinarna tradycja wielu krajów i nie sądzę, aby to był przypadek. Ma smak, który zachwyca w każdym kawałku świata – we Francji też! Ciasto znane jest tam jako tarte à la citrouille. Deser na medal!" 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
99
 

1 kg

1
59
 

0,07 kg

22,71 zł/1 kg

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

1
39
 

1 kg

12
48
 

4,99 zł/1 kg

12
39
 

10 szt.

1,24 zł/1 szt.

3
99
 

0,5 kg

7,98 zł/1 kg

31
75
 

3 kg

10,58 zł/1 kg

11   
49
6
99
 

0,4 kg

17,48 zł/1 kg

-39%
19
99
 

0,3 kg

66,63 zł/1 kg

5
50
 

0,15 kg

36,67 zł/1 kg

12
59
 

0,2 kg

62,95 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród