Kremowa polewa:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Do miksera wbijamy jajka i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy dalej. Pod koniec wlewamy olej i dalej miksujemy. Do powstałej kremowej masy dodajemy startą na grubych oczkach surową dynię, pestki dyni, wiórki kokosa oraz lekko rozgniecione płatki migdałowe ( lub, jeśli wolisz, inne orzechy – np. włoskie czy laskowe). Dodajemy drobno posiekaną lub zblendowaną brzoskwinię. Całość mieszamy, przekładamy do miski z mąką i ponownie delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Formę na ciasto smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 min, do suchego patyczka.
W międzyczasie serek przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło oraz cukier puder i dokładnie ucieramy. Smarujemy nim ciasto, a przed podaniem możemy je dodatkowo posypać płatkami migdałów, wiórkami kokosa czy orzechami.
"Ciasto dyniowe to kulinarna tradycja wielu krajów i nie sądzę, aby to był przypadek. Ma smak, który zachwyca w każdym kawałku świata – we Francji też! Ciasto znane jest tam jako tarte à la citrouille. Deser na medal!"
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies