Ciasto brownie z awokado

Ciasto brownie z awokado
Desery
4
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • dojrzałe awokado
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 80 ml oleju kokosowego
  • jajko
  • 100 ml syropu klonowego
  • pół szklanki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Obrane awokado przekładamy do blendera.  Dodajemy olej kokosowy, jajko oraz syrop klonowy. Całość blendujemy na gładką masę. W osobnej misce łączymy suche składniki w postaci mąki, kakao, proszku do pieczenia oraz soli. 

Krok 2

Mokre składniki łączymy z suchymi. Dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę i przelewamy do foremki wysmarowanej odrobiną oleju. Ciasto pieczemy ok. 30 min. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. 

„Brownie to wybitnie pyszne ciasto, a brownie z dodatkiem awokado jest jeszcze pyszniejsze. Nakazuję skosztować choćby kęs!”
 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Polskie Młyny Mąka Szymanowska Chlebowa pszenna typ 750 1 kg
0,1 kg
43,90 zł/1 kg
4,39 zł
Coco Island Olej kokosowy do smażenia 900 ml
0,9 l
18,10 zł/1 l
16,29 zł
Świeże jaja M 10 sztuk
0,53 kg
8,09 zł/1 kg
4,29 zł
Carrefour Syrop klonowy 250 g
0,25 kg
85,40 zł/1 kg
21,35 zł
DecoMorreno Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 150 g
0,15 kg
46,60 zł/1 kg
6,99 zł
Carrefour Proszek do pieczenia 30 g
0,03 kg
18,33 zł/1 kg
0,55 zł
Sól kujawska warzona spożywcza jodowana 1 kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 10 sztuk
1 szt.
9,99 zł/1 szt.
9,99 zł
Wawel Czekolada gorzka 70% Cocoa 100 g
0,1 kg
35,90 zł/1 kg
3,59 zł

Zobacz również inne przepisy