Ciastka z jabłkami i migdałami

Ciastka z jabłkami i migdałami
Desery
12
Łatwe
40min
Ocena 5

Składniki

  • Płat ciasta francuskiego
  • 3 jabłka, najlepiej szara reneta
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • garść migdałów w płatkach
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pół cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Krok 1

Wyciągamy ciasto francuskie z lodówki. Musi odstać w temperaturze pokojowej około 15-20 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do miski cukier, miód, syrop klonowy, migdały oraz przyprawy. Tępą stroną noża wydrążamy nasionka z laski wanilii i dorzucamy do masy. Wszystko razem mieszamy.

 

Krok 2

Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty (powinno wyjść ich około 12). Na środek każdego wykładamy czubatą łyżkę farszu jabłkowego. Zlepiamy przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko mieszamy z mlekiem i za pomocą pędzla smarujemy ciasto z wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C na 25-30 minut, pieczemy do złocistego koloru.  

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

10
99
 

0,42 kg

26,17 zł/1 kg

4
94
 

0,23 kg

21,48 zł/1 kg

1
65
 

3,29 zł/1 kg

1
65
 

3,29 zł/1 kg

4
00
 

7,99 zł/1 kg

11
49
 

0,9 kg

12,77 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

1
59
 

0,015 kg

106,00 zł/1 kg

14
49
 

0,15 kg

96,60 zł/1 kg

13
19
 

0,23 kg

57,35 zł/1 kg

13
19
 

0,23 kg

57,35 zł/1 kg

5
29
 

0,5 kg

10,58 zł/1 kg

4
00
 

7,99 zł/1 kg

1
71
 

8,56 zł/1 kg

21
49
 

2,5 g

859,60 zł/100 g

15
99
 

20 szt.

0,80 zł/1 szt.

3
39
 

1 l

2
69
 

1 l


Zobacz również inne przepisy