Ciastka z jabłkami i migdałami

Ciastka z jabłkami i migdałami
Desery
12
Łatwe
40min
Ocena 5

Składniki

  • Płat ciasta francuskiego
  • 3 jabłka, najlepiej szara reneta
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • garść migdałów w płatkach
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pół cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Krok 1

Wyciągamy ciasto francuskie z lodówki. Musi odstać w temperaturze pokojowej około 15-20 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do miski cukier, miód, syrop klonowy, migdały oraz przyprawy. Tępą stroną noża wydrążamy nasionka z laski wanilii i dorzucamy do masy. Wszystko razem mieszamy.

 

Krok 2

Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty (powinno wyjść ich około 12). Na środek każdego wykładamy czubatą łyżkę farszu jabłkowego. Zlepiamy przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko mieszamy z mlekiem i za pomocą pędzla smarujemy ciasto z wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C na 25-30 minut, pieczemy do złocistego koloru.  

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
69
 

0,23 kg

16,04 zł/1 kg

3
37
 

~ 0,75 kg

4,49 zł/1 kg

3
37
 

~ 0,75 kg

4,49 zł/1 kg

4
00
 

~ 0,25 kg

15,99 zł/1 kg

31
89
 

0,25 l

127,56 zł/1 l

2
49
 

0,012 kg

207,50 zł/1 kg

1
59
 
1,59 zł najniższa cena

0,015 kg

106,00 zł/1 kg

18
99
 

0,15 kg

126,60 zł/1 kg

34
59
 

0,6 kg

57,65 zł/1 kg

7
49
 

0,5 kg

14,98 zł/1 kg

4
00
 

~ 0,25 kg

15,99 zł/1 kg

4
84
 

~ 0,45 kg

10,75 zł/1 kg

16
69
 

0,002 kg

8 345,00 zł/1 kg

13
49
 

10 szt.

1,35 zł/1 szt.

3
65
 
4,35 zł cena sprzed obniżki

1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu