Ciastka z jabłkami i migdałami

Ciastka z jabłkami i migdałami
Desery
12
Łatwe
40min
Ocena 5

Składniki

  • Płat ciasta francuskiego
  • 3 jabłka, najlepiej szara reneta
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • garść migdałów w płatkach
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pół cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Krok 1

Wyciągamy ciasto francuskie z lodówki. Musi odstać w temperaturze pokojowej około 15-20 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do miski cukier, miód, syrop klonowy, migdały oraz przyprawy. Tępą stroną noża wydrążamy nasionka z laski wanilii i dorzucamy do masy. Wszystko razem mieszamy.

 

Krok 2

Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty (powinno wyjść ich około 12). Na środek każdego wykładamy czubatą łyżkę farszu jabłkowego. Zlepiamy przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko mieszamy z mlekiem i za pomocą pędzla smarujemy ciasto z wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C na 25-30 minut, pieczemy do złocistego koloru.  

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
75
 

0,23 kg

16,30 zł/1 kg

32
59
 

0,25 l

130,36 zł/1 l

2
35
 

0,018 kg

130,56 zł/1 kg

1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

14
89
 

0,15 kg

99,27 zł/1 kg

34
59
 

0,6 kg

57,65 zł/1 kg

7
49
 

0,5 kg

14,98 zł/1 kg

6
99
 

0,5 kg

13,98 zł/1 kg

3
60
 

~ 0,45 kg

7,99 zł/1 kg

17
59
 

0,002 kg

8 795,00 zł/1 kg

20
69
 

20 szt.

1,03 zł/1 szt.

4
89
 

1 l

3
39
 

1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu