Ciastka z jabłkami i migdałami

Ciastka z jabłkami i migdałami
Desery
12
Łatwe
40min
Ocena 5

Składniki

  • Płat ciasta francuskiego
  • 3 jabłka, najlepiej szara reneta
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • garść migdałów w płatkach
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pół cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Krok 1

Wyciągamy ciasto francuskie z lodówki. Musi odstać w temperaturze pokojowej około 15-20 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do miski cukier, miód, syrop klonowy, migdały oraz przyprawy. Tępą stroną noża wydrążamy nasionka z laski wanilii i dorzucamy do masy. Wszystko razem mieszamy.

 

Krok 2

Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty (powinno wyjść ich około 12). Na środek każdego wykładamy czubatą łyżkę farszu jabłkowego. Zlepiamy przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko mieszamy z mlekiem i za pomocą pędzla smarujemy ciasto z wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C na 25-30 minut, pieczemy do złocistego koloru.  

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

11
79
 

0,42 kg

28,07 zł/1 kg

1   
75
1
25
 

2,49 zł/1 kg

-29%
1   
75
1
25
 

2,49 zł/1 kg

-29%
4
00
 

7,99 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

1   
59
0
99
 

0,015 kg

66,00 zł/1 kg

-38%
16
29
 

0,15 kg

108,60 zł/1 kg

13
79
 

0,23 kg

59,96 zł/1 kg

36   
99
33
29
 

0,6 kg

55,48 zł/1 kg

-10%
6
19
 

0,5 kg

12,38 zł/1 kg

3
80
 

18,99 zł/1 kg

1
90
 

9,51 zł/1 kg

9
79
 

10 szt.

0,98 zł/1 szt.

3
99
 

1 l

3
99
 

1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród