Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy miękkie, pokrojone na kawałki masło. Następnie dodajemy jajko oraz cukier puder. Na końcu doprawiamy solą. Całość mieszamy, następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 h do lodówki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Przekrawamy je na pół i rozwałkowujemy każdy placek na grubość ok. 3 mm. Za pomocą 2 foremek (serduszko, serduszko z dziurką) wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 11-12 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Ciasteczka z dziurką oddzielamy od drugich. Posypujemy je cukrem pudrem.
Konfiturę podgrzewamy w rondelku i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Smarujemy nią pełne serca, następnie przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies