Ciasteczka twarogowe z brzoskwiniami

Ciasteczka twarogowe z brzoskwiniami
Desery
5-6
Łatwy
30 min.
Ocena 4.5

Składniki

  •            250 g twarogu półtłustego
  •            200 g mąki
  •            200 g masła
  •            3-4 brzoskwinie
  •            cukier puder do posypania

 

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drobno pokrojone miękkie masło. W osobnej miseczce, rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie przekładamy go do miski z mąką i dokładnie ugniatamy, aż powstanie ciasto o gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt miękkie, wkładamy je do lodówki na 30 min. W międzyczasie myjemy brzoskwinie i kroimy w księżyce (opcjonalnie obieramy ze skórki). 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Stolnicę lub deskę do krojenia oprószamy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok 8 cm. Na każdym krążku, tuż przy brzegu, układamy po kawałku brzoskwini i składamy go na pół. Czynność powtarzamy. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.
 

„Zapasy słodyczy już się kończyły i sytuacja stawała się coraz bardziej napięta. Wtedy moi kucharze przyszli mi z pomocą, piekąc wyśmienite ciastka z brzoskwinią. Polecam przygotować i przypominam, że bardzo szybko znikają.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
25
 

0,25 kg

25,00 zł/1 kg

7
65
 

0,25 kg

30,60 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu