Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drobno pokrojone miękkie masło. W osobnej miseczce, rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie przekładamy go do miski z mąką i dokładnie ugniatamy, aż powstanie ciasto o gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt miękkie, wkładamy je do lodówki na 30 min. W międzyczasie myjemy brzoskwinie i kroimy w księżyce (opcjonalnie obieramy ze skórki).
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Stolnicę lub deskę do krojenia oprószamy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok 8 cm. Na każdym krążku, tuż przy brzegu, układamy po kawałku brzoskwini i składamy go na pół. Czynność powtarzamy. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.
„Zapasy słodyczy już się kończyły i sytuacja stawała się coraz bardziej napięta. Wtedy moi kucharze przyszli mi z pomocą, piekąc wyśmienite ciastka z brzoskwinią. Polecam przygotować i przypominam, że bardzo szybko znikają.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies