Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drobno pokrojone miękkie masło. W osobnej miseczce, rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie przekładamy go do miski z mąką i dokładnie ugniatamy, aż powstanie ciasto o gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt miękkie, wkładamy je do lodówki na 30 min. W międzyczasie myjemy brzoskwinie i kroimy w księżyce (opcjonalnie obieramy ze skórki).
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Stolnicę lub deskę do krojenia oprószamy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok 8 cm. Na każdym krążku, tuż przy brzegu, układamy po kawałku brzoskwini i składamy go na pół. Czynność powtarzamy. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.
„Zapasy słodyczy już się kończyły i sytuacja stawała się coraz bardziej napięta. Wtedy moi kucharze przyszli mi z pomocą, piekąc wyśmienite ciastka z brzoskwinią. Polecam przygotować i przypominam, że bardzo szybko znikają.”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.