Dodatkowo:
Kruszonka:
Konfitura:
Kompot:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, jajko, cukier, szczyptę soli i połowę masła. Mleko podgrzewamy ale tylko tak, by było ciepłe. Mieszamy ciasto powoli, ręcznie albo za pomocą miksera. Zaczynamy dolewać ciepłe mleko powolnym strumieniem. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Na koniec dodajemy pozostałe masło i mieszamy kolejne 5 minut. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Rabarbar razem z cukrem umieszczamy na patelni. Dolewamy wodę i gotujemy aż całkowicie się rozpadnie. Pod koniec gdy masa jest już gęsta, dodajemy pektynę i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Nagrzewamy piekarnik do 180oC. Ciasto dzielimy na około 12 kawałków. Każdy powinien ważyć około 70 g. Kawałki ciasta formujemy w bułeczki. Rozpłaszczamy dłonią. Nakładamy po łyżce nadzienia i zlepiamy jak pierogi. Ponownie formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce na papierze do pieczenia w dość sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Składniki kruszonki rozcieramy ręcznie, aż powstaną wyraźne kruche kawałki. Smarujemy bułeczki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25?30 minut, do złotego koloru.
Do garnka wrzucamy rabarbar i cukier. Chwile podsmażamy i dolewamy wodę oraz sok z cytryny. Gotujemy około 10 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Całość przelewamy przez sito aby pozbyć się kawałków rabarbaru. Podajemy schłodzony z listkami świeżej mięty.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies