Borówkowa panna cotta

Borówkowa panna cotta
Desery
4
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 200 g borówek amerykańskich
  • mała cytryna
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka

do podania:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • borówki amerykańskie

Krok 1


W rondelku podgrzewamy borówki amerykańskie z sokiem z cytryny oraz cukrem. Gdy składniki się zagotują, a owoce rozpadną, blendujemy je na gładki mus. Możemy przetrzeć go dodatkowo przez sito, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne.

 

Krok 2

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i gotujemy tak, aby nie dopuścić do wrzenia. Do drugiego rondelka wlewamy śmietanę oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika masę borówkową, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby deser stężał. Następnego dnia ubijamy śmietanę z cukrem i dekorujemy deser. Na koniec całość posypujemy borówkami amerykańskimi.

„Zdradzę Wam przepis na zwycięską batalię o wyśmienity deser. Przygotować mus borówkowy, dodać śmietanę, mleko, żelatynę. Udekorować bitą śmietaną i owocami. Gotowe, kubki smakowe zdobyte!” 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
71
 

8,56 zł/1 kg

5
59
 

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

3
29
 

0,2 kg

16,45 zł/1 kg

3
39
 

1 l

3
39
 

0,05 kg

67,80 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy