Borówkowa panna cotta

Borówkowa panna cotta
Desery
4
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 200 g borówek amerykańskich
  • mała cytryna
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka

do podania:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • borówki amerykańskie

Krok 1


W rondelku podgrzewamy borówki amerykańskie z sokiem z cytryny oraz cukrem. Gdy składniki się zagotują, a owoce rozpadną, blendujemy je na gładki mus. Możemy przetrzeć go dodatkowo przez sito, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne.

 

Krok 2

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i gotujemy tak, aby nie dopuścić do wrzenia. Do drugiego rondelka wlewamy śmietanę oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika masę borówkową, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby deser stężał. Następnego dnia ubijamy śmietanę z cukrem i dekorujemy deser. Na koniec całość posypujemy borówkami amerykańskimi.

„Zdradzę Wam przepis na zwycięską batalię o wyśmienity deser. Przygotować mus borówkowy, dodać śmietanę, mleko, żelatynę. Udekorować bitą śmietaną i owocami. Gotowe, kubki smakowe zdobyte!” 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Physalis 100 g
1 kg
5,89 zł/1 kg
5,89 zł
Cytryny ważone
8,99 zł/1 kg
1,80 zł
Carrefour Cukier trzcinowy nierafinowany typ Demerara 500 g
0,5 kg
9,38 zł/1 kg
4,69 zł
Piątnica Śmietanka 30% 400 ml
0,4 kg
15,48 zł/1 kg
6,19 zł
Robico Świeże mleko 3,2% 1 l
1 l
4,39 zł/1 l
4,39 zł
Gellwe Żelatyna 50 g
0,05 kg
59,80 zł/1 kg
2,99 zł

Zobacz również inne przepisy