do podania:
W rondelku podgrzewamy borówki amerykańskie z sokiem z cytryny oraz cukrem. Gdy składniki się zagotują, a owoce rozpadną, blendujemy je na gładki mus. Możemy przetrzeć go dodatkowo przez sito, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i gotujemy tak, aby nie dopuścić do wrzenia. Do drugiego rondelka wlewamy śmietanę oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika masę borówkową, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby deser stężał. Następnego dnia ubijamy śmietanę z cukrem i dekorujemy deser. Na koniec całość posypujemy borówkami amerykańskimi.
„Zdradzę Wam przepis na zwycięską batalię o wyśmienity deser. Przygotować mus borówkowy, dodać śmietanę, mleko, żelatynę. Udekorować bitą śmietaną i owocami. Gotowe, kubki smakowe zdobyte!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies