Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę, ustawiamy w środku miseczkę tak, aby woda podczas gotowania nie dostała się do środka. Do miseczki wkładamy pokrojoną czekoladę. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Czekoladę lekko mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, mieszamy z mlekiem skondensowanym, dodajemy suszoną żurawinę oraz orzechy pistacjowe. (Możemy dodać, wedle uznania, inne bakalie lub orzechy.)
Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na min. 2 h. Po wyjęciu kroimy w mniejszą kostkę.
„Mówiono mi, że ten deser ma dużą tradycję w polskiej kuchni. Postanowiłem więc dodać mu nowego, niepowtarzalnego smaku, który zachwyci jego amatorów oraz tych, którzy próbują go po raz pierwszy.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies