Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę, ustawiamy w środku miseczkę tak, aby woda podczas gotowania nie dostała się do środka. Do miseczki wkładamy pokrojoną czekoladę. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Czekoladę lekko mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, mieszamy z mlekiem skondensowanym, dodajemy suszoną żurawinę oraz orzechy pistacjowe. (Możemy dodać, wedle uznania, inne bakalie lub orzechy.)
Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na min. 2 h. Po wyjęciu kroimy w mniejszą kostkę.
„Mówiono mi, że ten deser ma dużą tradycję w polskiej kuchni. Postanowiłem więc dodać mu nowego, niepowtarzalnego smaku, który zachwyci jego amatorów oraz tych, którzy próbują go po raz pierwszy.”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.