Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną
Desery
5-6
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 garście orzechów pistacjowych
  • szczypta soli

 

Krok 1

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę, ustawiamy w środku miseczkę tak, aby woda podczas gotowania nie dostała się do środka. Do miseczki wkładamy pokrojoną czekoladę. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Czekoladę lekko mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, mieszamy z mlekiem skondensowanym, dodajemy suszoną żurawinę oraz orzechy pistacjowe. (Możemy dodać, wedle uznania, inne bakalie lub orzechy.) 

Krok 2

Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na min. 2 h. Po wyjęciu kroimy w mniejszą kostkę. 

„Mówiono mi, że ten deser ma dużą tradycję w polskiej kuchni. Postanowiłem więc dodać mu nowego, niepowtarzalnego smaku, który zachwyci jego amatorów oraz tych, którzy próbują go po raz pierwszy.”
 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
69
 
4,99 zł najniższa cena

0,08 kg

58,63 zł/1 kg

Promocja
7
29
 

0,5 kg

14,58 zł/1 kg

10
89
 

0,08 kg

136,13 zł/1 kg

1
79
 

1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu