Biszkoptowe ciasto z mandarynkami i kremem

Biszkoptowe ciasto z mandarynkami i kremem
Desery
8
Łatwe
1h

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek Carrefour Bio
  • 150 g cukru trzcinowego Carrefour
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowe
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao

Składniki na krem

  • 2 łyżki cukru trzcinowego Carrefour
  • 2 łyżki cukru waniliowego Carrefour BIO
  • 5-6 mandarynek

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier  możemy go wcześniej zmielić na puder) . Masa ma być lśniąca oraz sztywna. Następnie dodajemy żółtka, po chwili mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok. 35-40 min.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Krok 2

Ser mascarpone mieszamy ze zmielonym na puder cukrem trzcinowym oraz cukrem waniliowym. Masę delikatnie ubijamy. Ciasto przekrawamy na pół. Smarujemy jeden płat ciasta kremem i układamy na nim drugi płat. Z wierzchu smarujemy pozostałym kremem. Na górze układamy pokrojone na plasterki mandarynki.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

19
99
 

15 szt.

1,33 zł/1 szt.

4
89
 

0,5 kg

9,78 zł/1 kg

4
05
 

1 kg

12
19
 

0,15 kg

81,27 zł/1 kg

5
00
 

~ 0,5 kg

9,99 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu