Bezglutenowe ciasto mandarynkowe

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe
Desery
6-8
Średni
60 min.
Ocena 3

Składniki

 

  • 6 mandarynek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru 
  • 3 jajka
  • 190 g mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

syrop cukrowy:

  • 60 g cukru
  • 2 mandarynki

Krok 1

Oddzielamy białka od żółtek. Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka. Masło roztapiamy w rondelku. Mandarynki dokładnie myjemy i z trzech ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy ubitą pianę z jajek, skórkę z mandarynek, ostudzone masło i sok wyciśnięty z sześciu mandarynek. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 min. 

Krok 2

Ścieramy skórkę z dwóch mandarynek i wyciskamy sok. Podgrzewamy go w rondelku wraz z cukrem, aż powstanie gęsty syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika nakłuwamy w kilku miejscach i polewamy syropem. Odstawiamy do wystudzenia i czekamy, aż syrop wsiąknie w ciasto. Przed podaniem dekorujemy mandarynkami. 

„Oto słodki dowód na to, że nawet na diecie bezglutenowej można jadać w cesarskim stylu.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
29
 

~ 0,7 kg

8,99 zł/1 kg

5
99
 

1 kg

11   
19
10
49
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 11,19 zł

10 szt.

1,05 zł/1 szt.

Promocja
5
69
 

1 kg

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

1
79
 

1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu