syrop cukrowy:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka. Masło roztapiamy w rondelku. Mandarynki dokładnie myjemy i z trzech ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy ubitą pianę z jajek, skórkę z mandarynek, ostudzone masło i sok wyciśnięty z sześciu mandarynek. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 min.
Ścieramy skórkę z dwóch mandarynek i wyciskamy sok. Podgrzewamy go w rondelku wraz z cukrem, aż powstanie gęsty syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika nakłuwamy w kilku miejscach i polewamy syropem. Odstawiamy do wystudzenia i czekamy, aż syrop wsiąknie w ciasto. Przed podaniem dekorujemy mandarynkami.
„Oto słodki dowód na to, że nawet na diecie bezglutenowej można jadać w cesarskim stylu.”
10 szt.
1,05 zł/1 szt.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies