syrop cukrowy:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka. Masło roztapiamy w rondelku. Mandarynki dokładnie myjemy i z trzech ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy ubitą pianę z jajek, skórkę z mandarynek, ostudzone masło i sok wyciśnięty z sześciu mandarynek. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 min.
Ścieramy skórkę z dwóch mandarynek i wyciskamy sok. Podgrzewamy go w rondelku wraz z cukrem, aż powstanie gęsty syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika nakłuwamy w kilku miejscach i polewamy syropem. Odstawiamy do wystudzenia i czekamy, aż syrop wsiąknie w ciasto. Przed podaniem dekorujemy mandarynkami.
„Oto słodki dowód na to, że nawet na diecie bezglutenowej można jadać w cesarskim stylu.”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.