Babeczki z ciasta francuskiego z jabłkowymi różami

Babeczki z ciasta francuskiego z jabłkowymi różami
Desery
6
Łatwe
1h

Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka Jakość z Natury Carrefour
  • cytryna
  • 6 łyżek dżemu malinowego/truskawkowego lub innego

Krok 1

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Całość wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 2-3 min, aż nieco zmiękną. Odcedzamy i przekładamy na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 2

Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy w poprzek na 6 pasków. Każdy pasek smarujemy łyżką dżemu. Następnie na połowie paska układamy ciasno plasterki jabłek. Pozostałą część paska nakładamy na jabłka. Tak przygotowany pasek zwijamy w rulon i wkładamy do formy na muffinki. Formę możemy uprzednio posmarować masłem lub olejem kokosowym. Róże pieczemy ok 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Możemy przykryć je folią aluminiową, aby się nie przypiekły i ściągnąć 15 min przed końcem.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
65
 

0,375 kg

20,40 zł/1 kg

4
68
 

~ 0,24 kg

19,49 zł/1 kg

2
60
 

~ 0,2 kg

12,99 zł/1 kg

4
79
 

0,28 kg

17,11 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu