Zupa curry z krewetkami, dynią i szpinakiem

Zupa curry z krewetkami, dynią i szpinakiem
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

  • łyżka oleju kokosowego
  • pół papryczki chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 400 ml bulionu
  • garść szpinaku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g krewetek
  • 250 g dyni (pokrojonej w kostkę)
  • sok z połowy limonki

Krok 1

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy starty na tarce imbir, czosnek oraz drobno pokrojone chili. Podsmażamy przez 2-3 min cały czas mieszając, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i smażymy wszystko 3-4 min, aż nieco zmięknie.

Krok 2

Wlewamy bulion oraz mleczko kokosowe i doprowadzamy zupę do wrzenia, następnie gotujemy przez ok. 6-7 min, dodając na koniec krewetki oraz umyty szpinak. Gotujemy jeszcze 3 min. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki oraz posypujemy kolendrą.

 

"Dynia to potężne warzywo, robi spore wrażenie. Jednak pozory mylą, gdyż jest niezwykle delikatna w smaku. Od razu zainspirowała moich kucharzy do stworzenia egzotycznej zupy. A że była ogromna – obiecali też ciasto."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

29
99
 

0,25 l

119,96 zł/1 l

7
99
 

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

1
99
 

1 szt.

5
99
 

0,108 kg

55,46 zł/1 kg

4
50
 

0,12 kg

37,50 zł/1 kg

34
79
 

0,4 kg

86,98 zł/1 kg

6
99
 
8,59 zł cena sprzed obniżki

0,45 kg

15,53 zł/1 kg

-19%
1
89
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu