Zupa curry z krewetkami, dynią i szpinakiem

Zupa curry z krewetkami, dynią i szpinakiem
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

  • łyżka oleju kokosowego
  • pół papryczki chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 400 ml bulionu
  • garść szpinaku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g krewetek
  • 250 g dyni (pokrojonej w kostkę)
  • sok z połowy limonki

Krok 1

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy starty na tarce imbir, czosnek oraz drobno pokrojone chili. Podsmażamy przez 2-3 min cały czas mieszając, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i smażymy wszystko 3-4 min, aż nieco zmięknie.

Krok 2

Wlewamy bulion oraz mleczko kokosowe i doprowadzamy zupę do wrzenia, następnie gotujemy przez ok. 6-7 min, dodając na koniec krewetki oraz umyty szpinak. Gotujemy jeszcze 3 min. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki oraz posypujemy kolendrą.

 

"Dynia to potężne warzywo, robi spore wrażenie. Jednak pozory mylą, gdyż jest niezwykle delikatna w smaku. Od razu zainspirowała moich kucharzy do stworzenia egzotycznej zupy. A że była ogromna – obiecali też ciasto."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Coco Island Olej kokosowy do smażenia 900 ml
0,9 l
17,77 zł/1 l
15,99 zł
Papryka czerwona ważona
8,99 zł/1 kg
1,98 zł
Imbir ważony
18,99 zł/1 kg
1,90 zł
Natureza brokuły sztuka
1 kg
3,99 zł/1 kg
3,99 zł
Winiary Bulion grzybowy z borowikami 60 g (6 kostek)
0,06 kg
48,17 zł/1 kg
2,89 zł
Real Thai Mleko kokosowe 400 ml
0,4 l
26,23 zł/1 l
10,49 zł
Abramczyk Krewetki 31-40 blanszowane 225 g
0,23 kg
165,17 zł/1 kg
37,99 zł
Hortex Dynia kostka 450 g
0,45 kg
12,87 zł/1 kg
5,79 zł
Limonka sztuka
1 szt.
1,59 zł/1 szt.
1,59 zł

Zobacz również inne przepisy