Zupa curry z krewetkami, dynią i szpinakiem

Zupa curry z krewetkami, dynią i szpinakiem
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

  • łyżka oleju kokosowego
  • pół papryczki chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 400 ml bulionu
  • garść szpinaku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g krewetek
  • 250 g dyni (pokrojonej w kostkę)
  • sok z połowy limonki

Krok 1

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy starty na tarce imbir, czosnek oraz drobno pokrojone chili. Podsmażamy przez 2-3 min cały czas mieszając, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i smażymy wszystko 3-4 min, aż nieco zmięknie.

Krok 2

Wlewamy bulion oraz mleczko kokosowe i doprowadzamy zupę do wrzenia, następnie gotujemy przez ok. 6-7 min, dodając na koniec krewetki oraz umyty szpinak. Gotujemy jeszcze 3 min. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki oraz posypujemy kolendrą.

 

"Dynia to potężne warzywo, robi spore wrażenie. Jednak pozory mylą, gdyż jest niezwykle delikatna w smaku. Od razu zainspirowała moich kucharzy do stworzenia egzotycznej zupy. A że była ogromna – obiecali też ciasto."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Coco Island Olej kokosowy do smażenia 900 ml
0,9 l
17,77 zł/1 l
15,99 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Imbir ważony
24,99 zł/1 kg
2,50 zł
Czosnek młody sztuka
1 szt.
1,29 zł/1 szt.
1,29 zł
1,49 zł
PROMOCYJNA CENA
Knorr Bulion na włoszczyźnie 120 g (12 kostek)
0,12 kg
27,42 zł/1 kg
3,29 zł
Szpinak myty 200 g
0,2 kg
19,95 zł/1 kg
3,99 zł
4,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Real Thai Mleko kokosowe 400 ml
0,4 l
26,98 zł/1 l
10,79 zł
MyFood Krewetki z masełkiem czosnkowym 250 g
0,25 kg
85,96 zł/1 kg
21,49 zł
Hortex Dynia kostka 450 g
0,45 kg
12,64 zł/1 kg
5,69 zł
Limonka sztuka
1 szt.
1,59 zł/1 szt.
1,59 zł

Zobacz również inne przepisy