Zupa curry z krewetkami, dynią i szpinakiem

Zupa curry z krewetkami, dynią i szpinakiem
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

  • łyżka oleju kokosowego
  • pół papryczki chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 400 ml bulionu
  • garść szpinaku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g krewetek
  • 250 g dyni (pokrojonej w kostkę)
  • sok z połowy limonki

Krok 1

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy starty na tarce imbir, czosnek oraz drobno pokrojone chili. Podsmażamy przez 2-3 min cały czas mieszając, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i smażymy wszystko 3-4 min, aż nieco zmięknie.

Krok 2

Wlewamy bulion oraz mleczko kokosowe i doprowadzamy zupę do wrzenia, następnie gotujemy przez ok. 6-7 min, dodając na koniec krewetki oraz umyty szpinak. Gotujemy jeszcze 3 min. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki oraz posypujemy kolendrą.

 

"Dynia to potężne warzywo, robi spore wrażenie. Jednak pozory mylą, gdyż jest niezwykle delikatna w smaku. Od razu zainspirowała moich kucharzy do stworzenia egzotycznej zupy. A że była ogromna – obiecali też ciasto."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

9
99
 

0,5 l

19,98 zł/1 l

0
99
 

1 szt.

4
00
 

19,99 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

5
99
 

0,108 kg

55,46 zł/1 kg

42
19
 

0,18 kg

234,39 zł/1 kg

1
69
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu