Zielone curry z kurczakiem i szparagami

Zielone curry z kurczakiem i szparagami
Dania obiadowe
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • 300g piersi z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cukinia 
  • 150 gramów fasolki szparagowej 
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 4 liście kaffiru 
  • 2-3 łyżki  jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 2 limonki 
  • papryczka chili 
  • pęczek świeżej kolendry 
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1 łyżka cukru palmowego lub kokosowego 
  • 1/2 litra wody 

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy w paski. Szparagi obieramy oraz odkrawamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w kawałki o długości około 4 cm. Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i przekrawamy ją na pół.
Cukinię kroimy w kostkę.

 

Krok 2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pastę curry i kmin, prażymy chwilę, ale tak, by pasta się nie przypaliła. Wlewamy mleko kokosowe oraz wodę, zagotowujemy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz szparagów, gotujemy przez około 15- 20 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Dolewamy sok z połowy limonki. 

Gotowe danie posypujemy pokrojoną papryczką chili oraz listkami kolendry. Polewamy sokiem z limonki wedle upodobań.  Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

18
00
 

44,99 zł/1 kg

9   
99
7
99
 

1 szt.

-20%
3
04
 

7,99 zł/1 kg

5   
89
4
69
 

0,05 kg

93,80 zł/1 kg

-20%
7   
99
5
99
 

0,01 kg

599,00 zł/1 kg

-25%
5
99
 

0,15 l

39,93 zł/1 l

7
99
 

0,09 kg

88,78 zł/1 kg

1
69
 

1 szt.

6
49
 

0,25 kg

25,96 zł/1 kg

5
49
 

1 szt.

2   
29
1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

-22%
25
69
 

0,3 kg

85,63 zł/1 kg

6
69
 

9 l

0,74 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy