Zielone curry z kurczakiem i szparagami

Zielone curry z kurczakiem i szparagami
Dania obiadowe
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • 300g piersi z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cukinia 
  • 150 gramów fasolki szparagowej 
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 4 liście kaffiru 
  • 2-3 łyżki  jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 2 limonki 
  • papryczka chili 
  • pęczek świeżej kolendry 
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1 łyżka cukru palmowego lub kokosowego 
  • 1/2 litra wody 

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy w paski. Szparagi obieramy oraz odkrawamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w kawałki o długości około 4 cm. Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i przekrawamy ją na pół.
Cukinię kroimy w kostkę.

 

Krok 2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pastę curry i kmin, prażymy chwilę, ale tak, by pasta się nie przypaliła. Wlewamy mleko kokosowe oraz wodę, zagotowujemy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz szparagów, gotujemy przez około 15- 20 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Dolewamy sok z połowy limonki. 

Gotowe danie posypujemy pokrojoną papryczką chili oraz listkami kolendry. Polewamy sokiem z limonki wedle upodobań.  Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

26
94
 

~ 0,55 kg

48,99 zł/1 kg

5
95
 

1 szt.

5
70
 

~ 0,38 kg

14,99 zł/1 kg

5
49
 

0,05 kg

109,80 zł/1 kg

5
35
 

0,005 kg

1 070,00 zł/1 kg

6
15
 

0,15 l

41,00 zł/1 l

5
15
 

0,125 l

41,20 zł/1 l

2
29
 

1 szt.

21
99
 

0,5 kg

43,98 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

2
49
 

0,015 kg

166,00 zł/1 kg

21
69
 

0,3 kg

72,30 zł/1 kg

1
25
 

1,5 l

0,83 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu