Zielone curry z kurczakiem i szparagami

Zielone curry z kurczakiem i szparagami
Dania obiadowe
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • 300g piersi z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cukinia 
  • 150 gramów fasolki szparagowej 
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 4 liście kaffiru 
  • 2-3 łyżki  jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 2 limonki 
  • papryczka chili 
  • pęczek świeżej kolendry 
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1 łyżka cukru palmowego lub kokosowego 
  • 1/2 litra wody 

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy w paski. Szparagi obieramy oraz odkrawamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w kawałki o długości około 4 cm. Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i przekrawamy ją na pół.
Cukinię kroimy w kostkę.

 

Krok 2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pastę curry i kmin, prażymy chwilę, ale tak, by pasta się nie przypaliła. Wlewamy mleko kokosowe oraz wodę, zagotowujemy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz szparagów, gotujemy przez około 15- 20 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Dolewamy sok z połowy limonki. 

Gotowe danie posypujemy pokrojoną papryczką chili oraz listkami kolendry. Polewamy sokiem z limonki wedle upodobań.  Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Filet z piersi kurczaka
17,99 zł/1 kg
9,89 zł
Kanokwan Zielona pasta curry 50 g
0,05 kg
105,80 zł/1 kg
5,29 zł
House of Asia Liście limonki Kaffir całe 10 g
0,01 kg
739,00 zł/1 kg
7,39 zł
House of Asia Sos sojowy jasny 625 ml
0,625 kg
19,02 zł/1 kg
11,89 zł
House of Asia Sos rybny 200 ml
0,2 l
50,95 zł/1 l
10,19 zł
LIMONKA SZTUKA
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
Papryczka sweet bite 200 g
0,25 kg
21,96 zł/1 kg
5,49 zł
Kolendra świeża
1 szt.
5,99 zł/1 szt.
5,99 zł
Kamis Kmin rzymski mielony 15 g
0,015 kg
126,00 zł/1 kg
1,89 zł
Carrefour Naturalna woda mineralna niegazowana 0,5 l
0,5 l
1,38 zł/1 l
0,69 zł

Zobacz również inne przepisy