Zapiekanka z ciasta francuskiego z warzywami i żółtym serem

Zapiekanka z ciasta francuskiego z warzywami i żółtym serem
Dania obiadowe
4 osoby
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • łyżka oliwy
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • cebula
  • pół cukinii
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • garść liści bazylii
  • 6 plastrów żółtego sera

 

Krok 1

Na łyżce oliwy podsmażamy paprykę pokrojoną w paseczki oraz cebulę i krążki cukinii. Smażymy przez 5-6 min. Następnie dodajemy passatę i dusimy pod przykryciem 15 min. Na końcu dodajemy posiekane listki bazylii. 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie. Na środku układamy farsz, a na górze plasterki sera żółtego. Nakrywamy drugą połową i zaciskamy. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku, aż do zarumienienia. ​


„Kto ceni wykwintną kuchnię, ten niech zaopatrzy się w mrożone ciasto francuskie. I sięga po tę tajną broń kulinarną, ilekroć domownicy zapragną czegoś specjalnego.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Henglein Świeże ciasto francuskie XXL 375 g
0,375 kg
13,31 zł/1 kg
4,99 zł
Papryka żółta ważona
9,99 zł/1 kg
4,00 zł
Papryka czerwona ważona
8,49 zł/1 kg
3,40 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Cukinia ważona
5,99 zł/1 kg
2,28 zł
Mutti Passata Przecier pomidorowy 700 g
0,7 kg
12,84 zł/1 kg
8,99 zł
Bazylia świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Carrefour Ser żółty Gouda plastry 150 g
0,15 kg
23,27 zł/1 kg
3,49 zł

Zobacz również inne przepisy