Ciasto na uszka:
Farsz:
Barszcz:
Uszka
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy, do momentu aż będzie jednolite i elastyczne. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut.
Grzyby dzień wcześniej dokładnie płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia do garnka z grzybami dorzucamy listki laurowe, ziela angielskie i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy około 5-7 minut do całkowitego zeszklenia.
Grzyby odcedzamy zachowując wywar i dorzucamy je na patelnię z zeszkloną cebulką. Smażymy około 8-10 minut. Studzimy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie bardzo drobno siekamy nożem lub w malakserze.Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy okręgi o średnicy ok. 3 cm. Nakładamy odrobinę farszu, zlepiamy jak pierogi, a następnie łączymy końce. Do dużego garnka wlewamy sporą ilość wody, solimy oraz dodajemy 2 łyżki oleju. Po zagotowaniu wody wrzucamy uszka i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody.
Barszcz
Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy wywar z ugotowanych grzybów. Cebulkę i czosnek opalamy nad palnikiem i dorzucamy do wywaru. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Buraki, marchewkę, seler, pietruszkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Przed końcem gotowania dodajemy ocet, można również dodać zakwasu z buraków. Wywar przecedzamy przez sito, podajemy z uszkami.
Idealny przepis na Boże Narodzenie. Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies