Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami
Dania obiadowe
4-6
Średnie
2h
Ocena 5

Składniki

Ciasto na uszka:

  • 300g mąki pszennej
  • 170ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • 80g suszonych grzybów borowików lub prawdziwków
  • 4 duże szalotki
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Barszcz:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1,5kg czerwonych buraków
  • 1/2 korzenia selera
  • korzeń pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • wywar z ugotowanych grzybów z uszek ok 100-150ml
  • zakwas z buraków 300ml

Krok 1

Wigilijny barszcz z uszkami -sposób wykonania

Uszka

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy, do momentu aż będzie jednolite i elastyczne. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut. 

Grzyby dzień wcześniej dokładnie płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy na całą noc. Następnego  dnia do garnka z grzybami dorzucamy listki laurowe, ziela angielskie i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy około 5-7 minut do całkowitego zeszklenia. 

 

Grzyby odcedzamy zachowując wywar i dorzucamy je na patelnię z zeszkloną cebulką. Smażymy około 8-10 minut. Studzimy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie bardzo drobno siekamy nożem lub w malakserze.Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy okręgi o średnicy ok. 3 cm. Nakładamy odrobinę farszu, zlepiamy jak pierogi, a następnie łączymy końce. Do dużego garnka wlewamy sporą ilość wody, solimy oraz dodajemy 2 łyżki oleju. Po zagotowaniu wody wrzucamy uszka i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody. 

Krok 2

Wigilijny barszcz z uszkami - składniki

Barszcz 

Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy wywar z ugotowanych grzybów. Cebulkę i czosnek opalamy nad palnikiem i dorzucamy do wywaru. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Buraki, marchewkę, seler, pietruszkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Przed końcem gotowania dodajemy ocet, można również dodać zakwasu z buraków. Wywar przecedzamy przez sito, podajemy z uszkami.

 

Idealny przepis na Boże Narodzenie. Smacznego 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1 kg

2,39 zł

1,5 l

0,66 zł/1 l

0,99 zł

1 kg

1,19 zł

0,75 l

25,32 zł/1 l

18,99 zł

0,02 kg

54,50 zł/1 kg

1,09 zł

0,006 kg

215,00 zł/1 kg

1,29 zł

0,015 kg

86,00 zł/1 kg

1,29 zł

3,99 zł/1 kg

2,00 zł

0,3 kg

10,00 zł/1 kg

3,00 zł

3,99 zł/1 kg

2,00 zł

0,5 l

9,18 zł/1 l

4,59 zł

0,009 kg

210,00 zł/1 kg

1,89 zł

1 kg

2,99 zł

6,99 zł/1 kg

3,50 zł

Zobacz również inne przepisy