Bakłażana kroimy na 1-2 cm plastry, posypujemy solą oraz odstawiamy na 20 min na bok. Kaszę bulgur gotujemy do miękkości. W osobnym naczyniu gotujemy soczewicę z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Po kilku minutach dodajemy ugotowaną soczewicę i nadal mieszamy. Do osobnego naczynia wlewamy łyżkę oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wlewamy passatę i gotujemy na małym ogniu ok. 5-8 min. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Zalewamy jogurtem oraz śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz listkami świeżej mięty.
Plastry bakłażana myjemy pod bieżąca wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy plastry bakłażana do zarumienienia z obu stron. Plastry powinny być miękkie tak, aby dało się je zwinąć w rulon. Na każdy plaster nakładamy łyżkę farszu z soczewicy i zwijamy w rulonik. Czynność powtarzamy do wyczerpania się składników. Na talerzu układamy gołąbki z bakłażana i polewamy je sosem pomidorowym. Następnie kładziemy kaszę bulgur oraz sałatkę z ogórka. (Jeżeli mamy więcej czasu, możemy zapiec gołąbki z bakłażana w sosie pomidorowym, w naczyniu żaroodpornym - ok. 20 min w piekarniku, w temp. 170 stopni C).
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies