Na patelnię wlewamy olej. Dodajemy drobno posiekanego pora, uprzednio namoczone i odsączone grzyby oraz drobno posiekane pieczarki. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy kilka chwil. Doprawiamy solą.
Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do grzybów. Mieszamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Farsz blendujemy. (Zostawiamy dość duże kawałki).
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól oraz olej. Dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy wodę, cały czas mieszając. Wyrabiamy ciasto, aby było gładkie i sprężyste. Rozwałkowujemy je na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy okręgi. Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu. Możemy posmarować na około olejem, aby pierogi się lepiej sklejały.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i podajemy od razu. Możemy posypać kawałkami drobno posiekanego pora czy kawałkami uprzednio podsmażonych grzybów.
Pierogi polecamy na Boże Narodzenie
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies