Wegańskie pierogi z soczewicą i grzybami

Wegańskie pierogi z soczewicą i grzybami
Dania obiadowe
4
Łatwe
1h

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego Carrefour Bio

Składniki na farsz:

  • 100 g zielonej soczewicy Carrefour
  • garść suszonych grzybów
  • 200 g brunatnych pieczarek Jakość z Natury Carrefour
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego Carrefour Bio

Krok 1

Na patelnię wlewamy olej. Dodajemy drobno posiekanego pora, uprzednio namoczone i odsączone grzyby oraz drobno posiekane pieczarki. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy kilka chwil. Doprawiamy solą.
Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do grzybów. Mieszamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Farsz blendujemy. (Zostawiamy dość duże kawałki).
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól oraz olej. Dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy wodę, cały czas mieszając. Wyrabiamy ciasto, aby było gładkie i sprężyste. Rozwałkowujemy je na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy okręgi. Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu. Możemy posmarować na około olejem, aby pierogi się lepiej sklejały.

Krok 2

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i podajemy od razu. Możemy posypać kawałkami drobno posiekanego pora czy kawałkami uprzednio podsmażonych grzybów.

 

Pierogi polecamy na Boże Narodzenie

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu