Wegański burger z kaszy jaglanej i buraka podany z dipem awokado

Wegański burger z kaszy jaglanej i buraka podany z dipem awokado
Dania obiadowe
2
Średni
30 min.
Ocena 5

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • mały burak
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki mąki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz

dip awokado

  • 2 dojrzałe awokado
  • łyżka soku z limonki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 6 bułek
  • garść roszponki
  • zielony ogórek

Krok 1

Kaszę jaglaną gotujemy w 200 ml wody. Na łyżce oliwy podsmażamy połowę posiekanej cebuli, aż się zarumieni. W misce mieszamy  startego na grubych oczkach buraka i ugotowaną kaszę jaglaną. Dodajemy cebulę, starty ząbek czosnku, mąkę, posiekaną pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety i pieczemy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy na rumiany kolor z obu stron. 

Krok 2

Obrane awokado umieszczamy w blenderze. Dodajemy czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz  i miksujemy na gładką masę.  W międzyczasie przepoławiamy bułki  i podpiekamy je z obu stron. Na dolnej połówce bułki układamy kilka listków roszponki, na nim burgera, dip z awokado, plasterki ogórka, krążek cebuli oraz roszponkę. Przykrywamy górną częścią bułki. 

„Zgodnie z moim zarządzeniem na obiad będą burgery! Mają być sycące, rumiane, takie że nikt im się nie oprze!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
69
 

0,4 kg

9,23 zł/1 kg

4
49
 

0,5 kg

8,98 zł/1 kg

2
40
 

4,79 zł/1 kg

2
89
 

1 kg

7
99
 

0,22 kg

36,32 zł/1 kg

1
89
 

1 szt.

11
89
 

1 l

2
19
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

1
69
 

1 szt.

3
79
 

0,1 kg

37,90 zł/1 kg

4
79
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy