Sos soczewicowy
Sos biały (a la beszamel)
Soczewicę namaczamy przez 1 h w gorącej wodzie. Następnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez ok. 30 min.
Nastawiamy piekarnik na 2000C. Bakłażany kroimy na cienkie plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry posypujemy solą oraz oregano, po czym skrapiamy oliwą. Pieczemy przez ok. 20 min.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.
Do garnka wlewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Przez chwilkę podsmażamy, dodajemy ugotowaną soczewicę, po czym zalewamy bulionem i doprawiamy cynamonem, tymiankiem oraz oregano. Po chwili dodajemy pomidory i dusimy je przez ok. 20 min. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną pietruszką.
Ziemniaki przekładamy do miski. Wlewamy mleko, oliwę i płatki drożdżowe. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładkie purée.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy warstwę z plastrów bakłażana, następnie warstwę sosu soczewicowego, potem kolejną warstwę bakłażana i pozostałą część sosu soczewicowego. Wierzch polewamy białym sosem i układamy na nim jeszcze kilka plastrów bakłażana. Całość posypujemy świeżą pietruszką lub bazylią.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies