Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy sola, pieprzem oraz skrapiamy delikatnie oliwą. Kładziemy na patelni skórka do dołu i podpiekamy 5-6 min z każdej strony. Do malaksera wrzucamy imbir, obrany czosnek, cały pęczek kolendry, cebule dymkę, łyżkę oleju sezamowego oraz olej. Całość miksujemy na gładką pastę. Następnie zlewamy tłuszcz z patelni i smarujemy mięso odrobiną powstałej pasty curry. Smażymy udka na niewielkim ogniu. Pozostała pastę curry przekładamy do garnka i lekko podprażamy. Dolewamy bulion, następnie mleko kokosowe i zagotowujemy. Po chwili dodajemy strączki fasolki mamut i gotujemy ok 2-3min. Doprawiamy do maku sosem sojowym oraz sokiem z limonki. W międzyczasie gotujemy makaron ok 3-4 min w lekko osolonej wodzie i odkładamy na bok.
Do miski wkładamy makaron. Polewamy go powstałym sosem curry. Na wierzchu układamy kawałki fasolki mamut oraz kawałek upieczonego udka. Całość posypujemy kolendrą, cebula dymką. Możemy również posypać danie sezamem.
„Jeśli w najbliższym czasie nie planujecie wyprawy do Azji, przyrządźcie zielone curry we własnej kuchni – z mleka kokosowego, soku z limonki i aromatycznych przypraw.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies