Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Udka z kurczaka myjemy i nacieramy solą. Smażymy na rozgrzanej patelni skórką do dołu do zarumienienia ok 10 min. Następnie przekładamy na druga stronę. Zlewamy wytopiony tłuszcz i dodajemy miód. Smażymy dalej udka na małym ogniu. Na osobnej patelni podprażamy sezam. Posypujemy nim udka ( dzięki marynacie z miodu, ziarna sezamu dobrze przylegają do mięsa). Odstawiamy je na bok.
Do malaksera wrzucamy imbir, ząbki czosnku, papryczkę chili, cebule dymkę, kolendrę. Całość zalewamy olejem i blendujemy na gładka pastę. Doprawiamy do smaku solą.
Makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 2-3 min. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.
Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pastę curry. Całość podgrzewamy, aby nieco się podpiekła i puściła aromat. Następnie wlewamy 200 ml wody oraz mleko kokosowe. Doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Do środka wrzucamy fasolkę szparagową i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu ok 4-5 min.
Do miseczki wkładamy liść sałaty rzymskiej. Następnie porcję makaronu ryżowego, udko z kurczaka. Całość zalewamy sosem curry. Możemy posypać na koniec cebulą dymką oraz kawałkami chili.
"Gdybym mógł wybrać, co podać na stół, żeby zaskoczyć moich gości, to z pewnością rozważyłbym to danie. Pikantna, nieco egzotyczna odsłona tego, co wszyscy dobrze znamy. "
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies