marynata:
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso myjemy, suszymy i nacieramy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1 h. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 C. Pieczemy udka ok 35-40 min. Pod koniec pieczenia na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wlewamy bulion i gotujemy. Następnie dodajemy śmietanę oraz pokrojone suszone pomidory.
Jeżeli sos jest za rzadki możemy dołożyć łyżeczkę maki ziemniaczanej. W osobnym naczyniu gotujemy szparagi i fasolkę mamut ok 3 min. Do sosu wkładamy upieczone mięso, ugotowane szparagi i fasolkę mamut oraz gałązkę pomidorków koktajlowych. Całość gotujemy ok 2-3 min. Przed podaniem udka z kurczaka w sosie posypujemy natka pietruszki.
„Dlaczego nakazałem moim kucharzom, aby zawsze mieli pod ręką suszone pomidory? Odpowiedź jest prosta – to dzięki nim danie nabiera charakteru i wyrazistego smaku.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies