sos malinowy:
Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy sok z jednej limonki, skórkę startą z limonki, drobno posiekana papryczkę chili oraz łyżkę miodu. Całość podgrzewamy, aż sos zgęstnieje i się zredukuje. Doprawiamy na koniec solą oraz pieprzem.
Ćwiartki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą oraz pieprzem, słodką papryka oraz nacieramy oliwą. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka na średnim ogniu często go obracając. Po 30 min możemy dodać 4-5 łyżek sosu malinowego i smażymy na niewielkim ogniu kolejne 40 min.
Po upieczeniu, gdy skórka będzie chrupiąca przekładamy kurczaka na talerz. Zawartość patelni możemy wlać do sosu malinowego i ponownie go zagotować.
Kurczaka podajemy polanego sosem malinowym w towarzystwie rukoli, pokrojonych na ćwiartki brzoskwiń oraz cebuli w krążki. Oliwę, miód oraz sok z cytryny dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Sałatkę polewamy powstałym sosem. Danie dekorujemy listkami świeżej mięty.
"Warto tak, dla sportu, spróbować czegoś na pozór ekstrawaganckiego. Dlatego startujemy z przepisem na udko w pikantnym sosie malinowym i kolażem pysznych sałatkowych dodatków. Napoleońskie słowo honoru, że kiedy spróbujecie, będziecie mieli tyle pozytywnej energii, co kolarze na Tour de Pologne!"
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies