Tradycyjny żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek wielkanocny
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 250 g białej kiełbasy
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • gałązka natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • łyżka śmietany 18 %
  • 2 ugotowane jajka

 

Krok 1

Do garnka wkładamy biała kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę, czosnek, natkę pietruszki ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą i zalewamy trzema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 35 min. 

Krok 2

Następnie przecedzamy przez sitko do drugiego naczynia. Doprawiamy majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dolewamy zakwas i gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut. Podajemy z białą kiełbaską oraz uprzednio ugotowanym jajkiem.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Morliny Kiełbasa biała 600 g
0,6 kg
27,65 zł/1 kg
16,59 zł
Marchew ważona
2,99 zł/1 kg
1,50 zł
Pietruszka ważona
7,99 zł/1 kg
4,00 zł
Por sztuka
1 szt.
3,99 zł/1 szt.
3,99 zł
Czosnek tuba 3 sztuki
0,22 kg
31,77 zł/1 kg
6,99 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
Sól kujawska warzona spożywcza jodowana 1 kg
1 kg
0,99 zł/1 kg
0,99 zł
Galeo Ziele angielskie 12 g
1 szt.
1,29 zł/1 szt.
1,29 zł
Kotányi Liść laurowy 5 g
0,005 kg
298,00 zł/1 kg
1,49 zł
2,29 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Majeranek suszony 15 g
0,015 kg
76,67 zł/1 kg
1,15 zł
Śmietana 18% 400 g
0,4 kg
10,73 zł/1 kg
4,29 zł
Top Jaj Jaja z chowu na wolnym wybiegu L 10 sztuk
10 szt.
1,12 zł/1 szt.
11,19 zł

Zobacz również inne przepisy