Tradycyjny żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek wielkanocny
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 250 g białej kiełbasy
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • gałązka natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • łyżka śmietany 18 %
  • 2 ugotowane jajka

 

Krok 1

Do garnka wkładamy biała kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę, czosnek, natkę pietruszki ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą i zalewamy trzema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 35 min. 

Krok 2

Następnie przecedzamy przez sitko do drugiego naczynia. Doprawiamy majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dolewamy zakwas i gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut. Podajemy z białą kiełbaską oraz uprzednio ugotowanym jajkiem.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Morliny Kiełbasa biała 600 g
0,6 kg
27,98 zł/1 kg
16,79 zł
Marchew ważona
3,49 zł/1 kg
1,74 zł
Por sztuka
1 szt.
3,49 zł/1 szt.
3,49 zł
Natureza brokuły sztuka
1 kg
4,99 zł/1 kg
4,99 zł
Cebula ważona
2,99 zł/1 kg
1,50 zł
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Kamis Ziele angielskie 15 g
0,015 kg
99,33 zł/1 kg
1,49 zł
1,89 zł
PROMOCYJNA CENA
Kotányi Liść laurowy 5 g
0,005 kg
398,00 zł/1 kg
1,99 zł
Carrefour Majeranek suszony 15 g
0,015 kg
52,67 zł/1 kg
0,79 zł
Śmietana 18% 180 g
0,18 kg
13,28 zł/1 kg
2,39 zł
Top Jaj Jaja z chowu na wolnym wybiegu L 10 sztuk
0,65 kg
16,91 zł/1 kg
10,99 zł

Zobacz również inne przepisy