Tradycyjny żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek wielkanocny
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 250 g białej kiełbasy
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • gałązka natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • łyżka śmietany 18 %
  • 2 ugotowane jajka

 

Krok 1

Do garnka wkładamy biała kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę, czosnek, natkę pietruszki ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą i zalewamy trzema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 35 min. 

Krok 2

Następnie przecedzamy przez sitko do drugiego naczynia. Doprawiamy majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dolewamy zakwas i gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut. Podajemy z białą kiełbaską oraz uprzednio ugotowanym jajkiem.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

18   
39
16
99
 

0,6 kg

28,32 zł/1 kg

Promocja
0
71
 

2,85 zł/1 kg

3
50
 

6,99 zł/1 kg

3
99
 

1 szt.

1
79
 

1 szt.

1
50
 

2,99 zł/1 kg

1
89
 

1 szt.

2
19
 

1 kg

1
49
 

0,012 szt.

124,17 zł/1 szt.

2   
59
1
49
 

0,005 kg

298,00 zł/1 kg

-42%
1
29
 

0,015 kg

86,00 zł/1 kg

1
99
 

0,18 kg

11,06 zł/1 kg

15
99
 

20 szt.

0,80 zł/1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu