Tradycyjny żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek wielkanocny
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 250 g białej kiełbasy
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • gałązka natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • łyżka śmietany 18 %
  • 2 ugotowane jajka

 

Krok 1

Do garnka wkładamy biała kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę, czosnek, natkę pietruszki ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą i zalewamy trzema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 35 min. 

Krok 2

Następnie przecedzamy przez sitko do drugiego naczynia. Doprawiamy majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dolewamy zakwas i gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut. Podajemy z białą kiełbaską oraz uprzednio ugotowanym jajkiem.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

12
00
 

20,00 zł/1 kg

0
75
 

2,99 zł/1 kg

1
75
 

6,99 zł/1 kg

3
99
 

1 szt.

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

1
85
 

3,69 zł/1 kg

1
99
 

1 szt.

2
99
 

1 kg

2
09
 

0,015 kg

139,33 zł/1 kg

2
39
 

0,006 kg

398,33 zł/1 kg

1
49
 

0,015 kg

99,33 zł/1 kg

5
39
 

0,33 kg

16,33 zł/1 kg

10
69
 

10 szt.

1,07 zł/1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu