Tradycyjny żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek wielkanocny
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 250 g białej kiełbasy
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • gałązka natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • łyżka śmietany 18 %
  • 2 ugotowane jajka

 

Krok 1

Do garnka wkładamy biała kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę, czosnek, natkę pietruszki ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą i zalewamy trzema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 35 min. 

Krok 2

Następnie przecedzamy przez sitko do drugiego naczynia. Doprawiamy majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dolewamy zakwas i gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut. Podajemy z białą kiełbaską oraz uprzednio ugotowanym jajkiem.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Kiełbasa biała surowa MAP
13,99 zł/1 kg
8,39 zł
Marchew ważona
2,69 zł/1 kg
1,35 zł
Pietruszka ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Por sztuka
1 szt.
3,99 zł/1 szt.
3,99 zł
Cebula ważona
2,99 zł/1 kg
1,50 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Galeo Ziele angielskie 12 g
0,12 szt.
9,08 zł/1 szt.
1,09 zł
Kotányi Liść laurowy 5 g
0,005 kg
378,00 zł/1 kg
1,89 zł
Carrefour Majeranek suszony 15 g
0,015 kg
46,00 zł/1 kg
0,69 zł
Śmietana 18% 400 g
0,4 kg
12,23 zł/1 kg
4,89 zł
Carrefour Świeże jaja z wolnego wybiegu M 10 sztuk
10 szt.
0,77 zł/1 szt.
7,65 zł

Zobacz również inne przepisy