Tradycyjny żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek wielkanocny
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 250 g białej kiełbasy
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • gałązka natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • łyżka śmietany 18 %
  • 2 ugotowane jajka

 

Krok 1

Do garnka wkładamy biała kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę, czosnek, natkę pietruszki ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą i zalewamy trzema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 35 min. 

Krok 2

Następnie przecedzamy przez sitko do drugiego naczynia. Doprawiamy majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dolewamy zakwas i gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut. Podajemy z białą kiełbaską oraz uprzednio ugotowanym jajkiem.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

19
00
 

0,4 kg

47,50 zł/1 kg

2
80
 

~ 0,28 kg

9,99 zł/1 kg

4
99
 

1 szt.

2
49
 

1 szt.

3
00
 

~ 0,5 kg

5,99 zł/1 kg

1
79
 

1 kg

2
15
 

0,015 kg

143,33 zł/1 kg

2
39
 

0,005 kg

478,00 zł/1 kg

1
49
 

0,015 kg

99,33 zł/1 kg

5
79
 

0,33 kg

17,55 zł/1 kg

11   
19
10
49
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 11,19 zł

10 szt.

1,05 zł/1 szt.

Promocja

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu