Marynata:
Sos czosnkowo-jogurtowy:
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, doprawiamy do smaku sola, pieprzem i oregano. Całość polewamy łyżką oliwy i wkładamy do lodówki.
W miseczce mieszamy słodką i ostra paprykę z curry, oregano oraz oliwą . Kurczaka myjemy, lekko rozbijamy, zalewamy marynatą i odkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. W razie potrzeby podlewamy je lekko wodą i czekamy, aż odparuje. Odstawiamy kurczaka z ognia.
W międzyczasie kaszę kuskus doprawiamy solą i zalewamy wrzątkiem, na wysokość1 cm nad poziomem kaszy. Zostawiamy pod przykryciem ok 5 min do napęcznienia.
Placki tortilla podgrzewamy na suchej patelni z obu stron. Nakładamy na nie umyty szpinak, posypujemy kaszą kuskus, układamy plasterki pomidora i cebuli oraz pokrojonego w paseczki kurczaka. Całość posypujemy uprzednio podprażonymi pestkami słonecznika oraz ziarnami sezamu. Placki możemy zwinąć w rulon lub jeść jak pizzę.
"To danie budzi emocje i apetyt na sportową rywalizację. Dostarcza energii mięśniom na pomyślny start i zwycięską metę. Dlatego jest świetnym posiłkiem przedstartowym dla kolarzy i wszystkich rowerzystów."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies