Tajskie boczniaki z grilla

Tajskie boczniaki z grilla
Dania obiadowe
3-4
Łatwe
30min

Składniki

  • 400 g boczniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Carrefour BIO
  • 1/2 chili
  • 1/2 limonki
  • 1 cm imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego Carrefour
  • łyżeczka cukru trzcinowego Carrefour
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyki posiekanej mięty
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Boczniaki myjemy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Grillujemy boczniaki na mocno rozgrzanym grillu, z obu stron, przez ok. 10 min.

Krok 2

W międzyczasie do miski ścieramy skórkę z połowy limonki oraz wlewamy wyciśnięty sok. Następnie dodajemy cukier trzcinowy, drobno posiekane chili, imbir oraz sos sojowy. Marynatę mieszamy i polewamy nią zgrillowane boczniaki. Posypujemy posiekaną pietruszką, kolendrą i miętą oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Mieszamy i podajemy jeszcze ciepłe. Na zimno również dobrze smakują.

Możemy podać boczniaki np. z makaronem ryżowym.