Szynka pieczona z mandarynkami, imbirem i rozmarynem

Szynka pieczona z mandarynkami, imbirem i rozmarynem
Dania obiadowe
3 min.
Średni
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 kotlety z szynki wieprzowej
  • 5 mandarynek
  • łyżeczka imbiru
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • łyżka musztardy
  • szczypta rozmarynu
  • świeża kolendra

Krok 1

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. W osobnym naczyniu mieszamy imbir z miodem, oliwą, sokiem z dwóch mandarynek i musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. 

Krok 2

Marynatą polewamy mięso. Na wierzchu układamy plastry mandarynek, posypujemy kolendrą lub innymi ulubionymi ziołami. Pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 35 min. Przed podaniem polewamy powstałym sosem.

„Imbir z miodem - très bien! Polecam to genialne połączenie nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też smakowych.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

16   
79
10
39
 

12,99 zł/1 kg

-38%
4
28
 

8,56 zł/1 kg

2   
39
1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

-25%
12
69
 

0,47 kg

27,00 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

1
95
 

0,2 kg

9,75 zł/1 kg

2   
09
1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

-14%
5
49
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy