Szynka pieczona z mandarynkami, imbirem i rozmarynem

Szynka pieczona z mandarynkami, imbirem i rozmarynem
Dania obiadowe
3 min.
Średni
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 kotlety z szynki wieprzowej
  • 5 mandarynek
  • łyżeczka imbiru
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • łyżka musztardy
  • szczypta rozmarynu
  • świeża kolendra

Krok 1

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. W osobnym naczyniu mieszamy imbir z miodem, oliwą, sokiem z dwóch mandarynek i musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. 

Krok 2

Marynatą polewamy mięso. Na wierzchu układamy plastry mandarynek, posypujemy kolendrą lub innymi ulubionymi ziołami. Pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 35 min. Przed podaniem polewamy powstałym sosem.

„Imbir z miodem - très bien! Polecam to genialne połączenie nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też smakowych.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

18
40
 

23,00 zł/1 kg

2   
39
1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

-25%
12
69
 

0,47 kg

27,00 zł/1 kg

1
95
 

0,2 kg

9,75 zł/1 kg

2   
09
1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

-14%

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród