Sznycle z indyka z bazyliowym pesto podane z pieczonymi batatami

Sznycle z indyka z bazyliowym pesto podane z pieczonymi batatami
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
1h

Składniki

  • 3-4 sznycle z indyka
  • 1-2 bataty

Pesto bazyliowe:

  • listki z doniczki bazylii Carrefour Bio
  • 40 g pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego(mix of seeds Carrefour Bio)
  • 3 ząbki czosnku Jakość z Natury Carrefour
  • 5 łyżek oliwy Carrefour Bio
  • 30 g parmezanu

Krok 1

Do miski posypujemy mix pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego. Następnie pokrojony w plasterki czosnek, kawałki parmezanu oraz świeżą bazylię. Całoś zalewamy oliwą, doprawiamy sola oraz pieprzem. Miksujemy za pomocą blendera na gładkie pesto.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 190C. Bataty myjemy, obieramy i kroimy w podłużne kawałki. Sznycle myjemy, osuszamy, doprawiamy sola, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Z wierzchu smarujemy 2-3 łyżkami pesto. Wkładamy do piekarnika na 20-25 min. Bataty doprawiamy solą, pieprzem oraz polewamy łyżką oliwy. Wkładamy do piekarnika na 40 min.
Sznycle z pesto podajemy udekorowane świeżymi listkami bazylii, kawałkami parmezanu oraz z upieczonymi batatami.