Szaszłyki z kolbą kukurydzy i karkówką

Szaszłyki z kolbą kukurydzy i karkówką
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 300 g karkówki
  • łyżeczka drobno siekanego rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska, pieprz
  • 2 x kolba kukurydzy
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • ser halloumi
  • świeży rozmaryn
  • bagietka korzenna
  • patyczki do grilla

sos czosnkowy:

  • 2 x ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Krok 1

Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym rozmarynem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. W powstałej marynacie obtaczamy pokrojone w grubą kostkę mięso. Odkładamy na całą noc do lodówki.

Ser kroimy w kostkę. Kukurydzę na 2 cm kawałki. Na patyczek nabijamy kolejno kawałek kukurydzy, karkówkę, pomidor koktajlowy oraz ser halloumi. Czynność powtarzamy. Grillujemy szaszłyki do zarumienienia ok 15 min z każdej strony.

Krok 2

Sos czosnkowy: Jogurt, śmietanę oraz majonez mieszamy w miseczce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Szaszłyki podajemy z sosem czosnkowym i bagietką.

- Używaj tacek do grilla. Zapobiegają one skapywaniu tłuszczu na rozżarzone węgle, dzięki czemu nie wytwarzają się toksyczne związki chemiczne.

„Każdy by chciał być tak nadziany, jak ten szaszłyk… Połączenie egzotycznego sera, kukurydzy i rozmarynu to kwintesencja grillowania w nowej odsłonie.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

13
50
 

~ 0,75 kg

18,00 zł/1 kg

5
99
 

3 szt.

2,00 zł/1 szt.

47
69
 

0,5 l

95,38 zł/1 l

18
59
 

0,225 kg

82,62 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu